Oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılığa olan etkisi - Günay, Filiz (My University, 2010)
Bu çalışma, oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılığa olan etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Literatürde eğitim-örgütsel bağlılık ilişkisini araştıran çalışmalara rastlanırken oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılığa olan etkisini konu alan araştırmalar sınırlı sayıdadır. Çalışmanın uygulama kısmında toplam beş bölümden oluşan anket yoluyla araştırma verileri toplanmış olup anketin birinci bölümü kişisel bilgilere yönelik sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölüm oryantasyon eğitiminde verilen bilgilere yönelik ifadelerden oluşmuş olup analiz sonucunda “kurum/ sektör hakkında genel bilgilendirme” ve “süreç/ işleyiş hakkında bilgilendirme” olarak iki faktör, üçüncü bölüm oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkilerine ilişkin ifadelerden oluşup “kurum kültürünü benimseme ve örgütsel sosyalleşme”, “iş bilgisi/ iş yapmaya ilişkin gereklerin öğrenilmesi” ve “görev/ pozisyonun gereklerinin öğrenilmesi” olarak üç faktör, dördüncü bölüm olarak tasarlanan oryantasyon eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesine ilişkin ifadelerden “eğitim içeriği ve planlaması” ile “uyum ve açıklık” olarak iki faktör elde edilmiştir. Son olarak örgütsel bağlılık konusunda, duygusal, ahlaki, zorunlu bağlılık ve özdeşleşme olmak üzere dört faktör belirlenmiştir. Çalışmaya oryantasyon eğitimi alan 1578 çalışan katılmış ve katılımcılara 81 soruluk anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, duygusal, ahlaki ve zorunlu bağlılık için oryantasyon eğitiminde verilen bilgiler ve eğitimin etkinliği, oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkileri ile birlikte bağlılık yaratırken, oryantasyon eğitiminde verilen bilgiler ve eğitimin etkinliği, oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkileri aracılığıyla özdeşleşme bağlılığı yaratmaktadır sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda özdeşleşme bağlılığı için, oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkileri olarak yer alan ara değişkenin “kurum kültürünü benimseme ve örgütsel sosyalleşme” ile “görev/ pozisyonun gereklerinin öğrenilmesi” olan iki faktörünün anlamlı olduğu bulunmuş olup, özdeşleşme bağlılığı için ara değişkenin varolduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In research phase of study, questionnaire, which is divided into 5 parts, was applied and data was collected, the first part of survey is dedicated to demographic questions, while second part is focused on expressions of information that are given in orientation training, after analysis two factors, “organization/ sector general information” and “process/ operation information” were identified. In third part of survey which is combined of expressions that focused on impact of orientation training on employees. Three factors, “adoption of corporate culture and organizational socialization”, “job knowledge/ learning of job requirements”, “learning of duty/ position requirements” were identified. In fourth part of survey was designed to evaluate the effectiveness of orientation training and “planning & content of training”, “adaptation and clarity” were identied as two factors. For last part, affective, normative, continuance and identification commitment were found out as other four factors. Consequently, for affective, continuance and normative commitment given information in orientation training and effectiveness of orientation training with impact of orientation training on employees are together created organizational commitment. The result of research shows that “identification commitment” is created via both “given information in orientation training” and “effectiveness of orientation training” are influential in “impact of orientation training on employees”. In this context for identification commitment after analysis, intervening variable “impact of orientation training on employees” is found meaningful with factors “adoption of corporate culture and organizational socialization” and “learning of duty/ position requirements“; for identification commitment it is concluded existence of intervene variable.
Keywords: Eğitim; İnsan Kaynakları Yönetimi; Kurum Kültürü; Oryantasyon; Örgütsel Bağlılık