Otizmli çocuğu olan babaların otizmin yaşamlarına etkisine ilişkin görüşleri - Yıldız, Aslı (My University, 2024)
Bu araştırmada otizm tanılı çocukları olan babaların, yaşam deneyimleri ile ilgili görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, otizmli çocukları olan on baba ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bulgular; “otizmle tanışma, otizmli bir çocuğun babası olmak, otizmin etkileri, otizmle ilgili yapılanlar, gelecek ve öneriler” temaları altında sunulmuş ve tartışılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre otizm babaların yaşamlarının birçok alanını etkilemektedir. Katılımcılar tanını sonrasında üzüntü, depresyon ve endişe yaşamışlar; sosyal çevrelerinden izole olarak yalnızlaşmaya başlamışlardır. Babalar çocuklarıyla daha çok fiziksel aktiviteler yapmakta, evde eğitimlerini desteklemektedirler.Çocuklarının yaşadıkları yetersizlikler ile davranış ve uyum problemleri babaların hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Çocuklarına göre hayatlarını planlamak zorunda kalan babalar kendilerine zaman ayıramadıklarını belirtmektedir. Katılımcılar toplumda çocuklarına yönelik küçümseme, acıma gibi tepkilerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Katılımcılar yaşadıkları sorunlarla baş etmek için psikolojik destek almamakta, yaşadıkları sorunları kendileri çözmeye çalışmaktadırlar. En çok ihtiyaç duyulduğu belirtilen destekler; gündüz bakım evleri, maddi ve sosyal destekler olmuştur. Katılımcılar hizmetlere erişimde yaşadıkları sorunlarla ilgili görüş belirtmişlerdir. Gelecekle ilgili endişe yaşayan babalar, çocuklarının bağımsız yaşayabileceği yaşam merkezlerinin açılmasını umut etmektedirler.Konunun farklı yaş gruplarından çocukların babalarıyla, farklı sosyo-ekonomik özellikteki katılımcı gruplarıyla yapılması, babaların yaşamlarında otizmin etkisini nicel ve nitel olarak inceleyen çalışmaların artması araştırmacılara önerilmiştir. Babalara ve ailelere yönelik verilecek destek ve hizmetlerle ilgili öneriler sunulmuştur.

This research aims to examine the opinions of fathers of children diagnosed with autism about their life experiences. A phenomenological pattern, one of the qualitative research methods, was used in the research. Within the scope of the research, semi-structured interviews were conducted with ten fathers of children with autism. The findings were presented and discussed under the themes of facing autism, being the father of a child with autism, the effects of autism, what has been done about autism, the future and suggestions. According to the results of the research, autism affects many areas of fathers' lives. Participants experienced sadness, depression, and anxiety following diagnosis; They began to become lonely, isolated from their social environments. Fathers do more physical activities with their children and support their education at home. The deficiencies and behavioral and adaptation problems experienced by their children negatively affect the lives of fathers. Fathers who have to plan their lives according to their children state that they can not spare time for themselves. Participants stated that they encountered reactions such as contempt and pity towards their children in society. Participants do not receive psychological support to cope with the problems they experience, they try to solve the problems they experience on their own. The supports stated to be most needed are; day care homes, financial and social support. Participants expressed their opinions about the problems they experienced in accessing services. Fathers who are worried about the future hope for the opening of living centers where their children can live independently. It has been suggested to researchers that the subject should be conducted with fathers of children from different age groups, with participant groups with different socio-economic characteristics, and that studies that examine the effect of autism on fathers' lives both quantitatively and qualitatively should be increased. Suggestions are presented regarding the support and services to be provided to fathers and families.
Views of fathers of children with autism in relation to the impact of autism on their lives
Keywords: Autism; Childiren with mental disabilities; Çocuklar, Zihinsel engelli; Education; Eğitim; life experiences; nitel araştırma Fathers of children diagnosed with autism; Otizm; otizmli çocuğu olan babalar; People with mental disabilities; qualitative; research; yaşam deneyimleri; Zihinsel engelliler