Küreselleşme sürecinde İstanbul’da taksicilik hizmetinin iktisadi olarak incelenmesi - Tetikol, Adnan (My University, 2018)
Küreselleşme süreci ekonomik, politik, teknolojik, kültürel anlamda birçok köklü değişikliğe neden olurken günümüz şehirlerini de önemli ölçüde değiştirmiştir. ‘Küresel şehir’ olarak adlandırılan bu şehirler, küreselleşmenin şehre olan etkisinin gerçekleştiği mekanlar olmanın yanında diğer küresel şehirler ile olan etkileşimi ile de öne çıkmaktadır. Coğrafi konumuna ek olarak sahip olduğu siyasi ve kültürel derinlik ile öne çıkan İstanbul, önemli bir küresel şehir konumunda olmuştur. Siyasi, kültürel, ekonomik göstergeler üzerinden değerlendirildiğinde İstanbul’un küresel konumu güçlenirken; yaşam kalitesi ve yaşanabilirlik gibi göstergeler göz önüne alınarak yapılan değerlendirmelerde bu konum gerilemiştir. İstanbul’un yaşam kalitesini düşüren başlıca etkenlerden biri olan şehir içi ulaşım sorunları son yıllarda yapılan ulaşım yatırımları ile çözülmeye çalışılmış ancak İstanbul’un özellikle ziyaretçiler gözünde vitrinlerinden biri olan taksicilik sektörüne ilişkin sorunlara dönük bir çözüm üretilememiştir. Küreselleşme sürecinde İstanbul’un artan ihtiyaçlarına karşın sektörün düzenlenmesinde gerekli adımların atılmaması sonucunda sektörde hizmet kalitesi düşükmüş ve bunun yanında yüksek ranta dayalı ticari ilişkilerin oluştuğu görülmüştür. 1991 yılından beri aynı olan tahditli plaka sayısı arttırılmalı ve İstanbul taksicilik piyasası yeniden düzenlenmelidir. New York, Londra, Tokyo ve Singapur gibi küresel şehirler, taksicilik hizmetlerine dönük düzenlenmeleri ile İstanbul için önemli birer örnek olmaktadır. İstanbul’da da bu şehirlerde olduğu gibi şehir idaresine bağlı bir taksicilik merkezi kurulmalıdır ve sektör bu merkez üzerinden idare edilmelidir.

The process of globalization causes a variety of rooted alteration in different aspects, some of which are: political, economical, technological and cultural along with changing the nowadays cities in a crucial way. These cities that are called ‘global city’ becomes prominent with their interaction with other global cities as well as being the places where globalization actually occurs and has an impact. In addition to its geographical location, Istanbul shines out having a political and cultural depth while being in a position of an important global city. When evaluated on political, cultural and economical indicators; Istanbul’s global position gains power; however, when evaluated on indicators such as quality of life and habitability the aforesaid position regresses. One of the primary factors that causes a decline in Istanbul’s quality of life which is inner-city/ urban transportation has been tried to solve by transportation investments in the last couple of years but failed to do so due to the taxi industry that is in front of Istanbul’s visitor’s display. Based upon the reason of being unable to meet the increasing needs of Istanbul in spite of regulating industries in the globalization process, the quality of service has been fallen and the relationships regarding high income has been formed nevertheless. The number of restricted license plates that are the same since 1991 should get increased and Istanbul’s taxi industry should get reorganized. Cities like; New York, London, Tokio and Singapore could be taken as major examples of regulations in the taxi industry for Istanbul. A taxicab center that is connected to a city administration should be established in Istanbul just like in the cities listed before and the industry ought to be managed through this center.
Keywords: Araştırma; Economic aspects; Ekonomik yönleri; Global City; Globalization; Istanbul; İstanbul; Küresel Şehir; Küreselleşme; Research; Şehir ulaşımı; Taksi; Taksi sürücüleri; Taksicilik Hizmetleri Globalization; Taxi Services; Taxicab drivers; Taxicabs; Turkey; Türkiye; Urban transportation