Erkek giyiminde moda akımlarının marka oluşumu üzerine etkileri - Karaboz, Gülşen (My University, 2019)
ERKEK GİYİMİNDE MODA AKIMLARININ MARKA OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİModa değişik anlamlar taşıyan, değişime açık olan disiplinler içinde en fazla değişim ve gelişim gösteren sonu gelmeyen bir süreçtir. Moda kişinin ait olma, var olabilme çabası, güzel ve farklı olanı bulma arayışından doğmaktadır. Moda ve sanat olguları, hızla değişim göstererek yıllar içerisinde tekrar eden moda akımlarını ortaya koymuştur. Geçmişten günümüze ihtiyaçlar doğrultusunda gelişerek var olan sanat akımları aynı zamanda toplumların ifade aracı olmuştur. Modayı etkileyen birçok disiplin bulunmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde popüler kültürün etkisi ile sanat akımları evrilmiş, moda tasarımcıları ve birçok marka koleksiyonlarını tüm bunlardan esinlenerek kurgulamıştır. Yapılan araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, moda kavramı ele alınmış olup, literatür araştırmaları doğrultusunda yıllarca öne çıkmış moda akımları incelenmiştir. Siyasilerin yada toplumun takip ettiği kendilerine örnek teşkil eden önemli kişilerin tarzlarının moda akımlarını oluşturuşuna değinilmiştir. Toplumda kabul görmüş etnik kültürlerin, zaman içerisinde değişim gösteren kadın erkek kavramının birbiri ile iç içe geçmesi yoluyla oluşturduğu akımlar ele alınmıştır.İkinci bölümde, tarihsel süreçte sanat akımları oluşturabilecek güçteki kültürel değerler, siyasi değişimler, sinema, müzik, sanat gibi etkili süreçler ve teknolojik gelişmelerin etkileri ele alınmıştır. Spor müsabakalarının toplumu moda kavramı bakımından etkileyişi, savaşların dönemsel olarak insan psikolejisindeki etkileri ve bu doğrultuda giyim ve kuşamlarına yansımaları incelenmiştir. Liderlerin toplumu politik anlamda yönlendirmeleri, çağdaş bir seviyeye taşımak adına kıyafetlerindeki değişimlerine değinilmiştir. Sanat akımlarının, sinema sanatçılarının, müzisyenlerin toplumun üzerindeki etkisi ve bunun giysiye yansıması anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, tüm anlatılanların yanı sıra farklı bir kültür olarak terzicilik ele alınmıştır. Döneme damga vuran İtalyan, İngiliz, Amerikan ve Türk terzilerinin tarihleri incelenmiş olup, terzicilikte markalaşma süreçleri ele alınmştır. Günümüzde dünyaca ünlü birçok markanın tarihsel gelişim süreçleri incelenmiştir. Aynı zamanda hazır giyim sektöründe akımların etkisiyle ortaya çıkan birçok giysi çeşidi ve modaya etkileri anlatılmıştır.Dördüncü bölümde ise, markalaşma kavramı , marka özvarlığı, marka kimliği, marka imajı göz önünde bulundurularak ticari rekabet ortamında devamlılığı olabilecek markalar yaratma olgusu işlenmiştir. Tüm araştırmalar doğrultusunda hayali olarak oluşturulan marka için moda akımlarından yola çıkarak koleksiyon oluşturulmuştur.

THE EFFECTS OF FASHION TRENDS ON BRAND CREATION IN MENSWEARFashion is a never-ending process with diverse meanings, capable of undergoing the most substantial change and progress among the highly adaptable disciplines. It derives from the individual's endeavor to belong, to exist; the pursuit for the beautiful and the different. The concepts of fashion and art have undergone a rapid change, giving rise to recurring fashion trends. Having subsisted in a perpetual progress in accordance with the needs of their time, fashion trends have also been an instrument of expression for societies. The evolution of art movements had been shaped by the influence of popular culture throughout the course of history, providing numerous fashion designers and brands with inspiration for their collections. The study comprises of four sections. The first section explores the fashion concept and reviews the fashion trends that emerged many years ago in line with the literature studies. It makes mention of how the personal styles of notable exemplary individuals followed by politicians or society created new fashion trends. It also addresses the trends originating from the intertwinement of socially well-accepted ethnic cultures, and the male-female notion that evolved in time.The second chapter discusses the impact of cultural values, political shifts, influential processes such as cinema, music and arts, and technological advances powerful enough to create art movements throughout the course of history. It examines how sporting competitions affected the society in regards to the fashion concept, the periodic effects of wars on human psychology and how these effects reflected on apparel. The changes in the apparel of leaders in parallel with their efforts to steer the society politically and bring it to a contemporary level are addressed. It additionally talks about how art movements, film artists and musicians influenced society and how this influence manifests in apparel.In addition to the topics discussed, the third chapter also introduces the craft of tailoring as a distinct culture. It looks at the history of the Italian, British, American, and Turkish tailors, who left a significant mark on their respective eras, as well as the branding processes in tailoring. The historical development processes of various world-famous modern brands are analyzed. The chapter lastly discusses the influence of the movements on the emergence of numerous types of clothing in the ready-made clothing industry.The fourth and the final chapter discusses the concept of creating brands that can be lasting in a commercially competitive environment by taking into consideration the branding concept, brand equity, brand identity, and brand image. A collection based on existing fashion trends was designed for an imaginary brand that was created in light of the studies.
Keywords: Clothing and dress; ERKEK GİYİMİNDE MODA AKIMLARININ MARKA OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİ THE EFFECTS OF FASHION TRENDS ON BRAND CREATION IN MENSWEAR; Erkekler; Giyim ve giysi; Men; Tekstil; Textile