Sosyal medya yorgunluğu ile süreksiz kullanım niyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi - Aslan Öztezcan, Berrin (My University, 2024)
Son yıllarda, sosyal medya kullanımındaki artışa rağmen, aktif kullanıcı sayısındaki düşüş, sosyal medya yorgunluğu ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışma, kullanıcıların sosyal medya platformlarını terk etme veya kullanımını sınırlama kararlarını anlamayı ve bu kararların sosyal medya yorgunluğu kavramıyla ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Mevcut literatürde, sosyal medya yorgunluğunu etkileyen temel faktörlerin tam olarak belirlenmediği vurgulanmaktadır. Bu çalışmanın temel hedefi, sosyal medya yorgunluğuna neden olan ana faktörleri belirlemektir. Bu çerçevede, teknostres faktörleri arasında yer alan aşırı enformasyon yükü, aşırı iletişim yükü ve aşırı sosyal yük ve akış deneyimi kavramlarına odaklanarak, bu faktörlerin sosyal medya yorgunluğu üzerindeki etkilerini ve sosyal medya yorgunluğunun süreksiz kullanım niyetini nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın yapısal düzeni dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, araştırmanın problemi, amacı ve genel yapısı hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, sosyal medya yorgunluğu kavramı teorik bir perspektifle ele alınmış ve mevcut literatür ışığında sosyal medya yorgunluğu ve süreksiz kullanım niyeti davranışlarına ilişkin kavramsal bir tartışma sunulmuştur. Üçüncü bölümde, araştırmanın metodolojisi detaylı bir şekilde açıklanarak, Sosyal Medya Yorgunluğu Ölçeği'nin 804 katılımcı üzerinde nasıl uygulandığı ve elde edilen verilerin SPSS kullanılarak nasıl analiz edildiği açıklanmıştır. Son olarak, dördüncü bölümde araştırma bulguları sunularak, katılımcıların verdiği cevaplar istatistiksel testlerle değerlendirilip yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yapısal eşitlik modelinde uyumsuzluk tespit edildiği için akış deneyimi faktörü modelden çıkarılmış ve süreksiz kullanım niyeti davranışı tek bir faktör altında birleştirilmiştir. Teknostresin sosyal medya yorgunluğuna neden olduğu ve sosyal medya yorgunluğunun süreksiz kullanım niyeti ile pozitif ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sosyal medya yorgunluğunun, teknostres ile süreksiz kullanım niyeti arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulunmuştur.

In recent years, despite the increase in social media usage, the decline in the number of active users has been associated with social media fatigue. This study aims to understand users' decisions to abandon or limit their use of social media platforms and examine the relationship of these decisions with the concept of social media fatigue. Existing literature highlights the lack of clear identification of the primary factors influencing social media fatigue. The main objective of this study is to identify the main factors causing social media fatigue. In this context, focusing on factors within technostress such as information overload, communication overload, social overload, and flow experience, it aims to investigate the effects of these factors on social media fatigue and how social media fatigue affects discontinuous usage intention. The structural layout of the study consists of four main sections. The first section provides information about the problem, purpose, and general structure of the research. In the second section, the concept of social media fatigue is discussed from a theoretical perspective, and a conceptual discussion regarding social media fatigue and discontinuous usage intention behaviors is presented based on the existing literature. The third section explains the methodology of the research in detail, including how the Social Media Fatigue Scale was applied to 804 participants and how the obtained data were analyzed using the SPSS program. Finally, in the fourth section, the research findings are presented, and the responses of the participants are evaluated and interpreted using statistical tests. According to the research results, due to the identified mismatch in the structural equation model, the flow experience factor was removed from the model, and discontinuous usage intention behavior was merged under a single factor. It was determined that technostress leads to social media fatigue and that social media fatigue is positively related to discontinuous usage intention. Additionally, it was found that social media fatigue mediates the relationship between technostress and discontinuous usage intention.
Analysis of the relationship between social media faciliation and intension to discontinuous use
Keywords: Discontinuous Usage Intention; Online social networks; Online sosyal ağlar; Social media; Social Media Fatigue Scale; Sosyal medya; Sosyal Medya Yorgunluğu; Sosyal Medya Yorgunluğu Ölçeği; Süreksiz Kullanım Niyeti; Technostress; Teknostres Social Media Fatigue