10-14 yaş grubu farklı spor branşlarındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi - Şirinoğlu, Volkan (My University, 2008)
Çalışma, 10-14 yaş grubu farklı spor branşlarındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın sonunda bu yaş grubundaki çocuk sporcuların bilinçli ve dengeli beslenmeleri konusunda rol oynayan unsurların belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma 10-14 yaş grubu Voleybol, Basketbol, Tenis, Yüzme, Sutopu, Atletizm branşlarında spor yapan toplam 260 çocuk üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sporculara 47 sorudan oluşan içeriğinde kendisinin, ailesinin, antrenörünün beslenme bilgi düzeylerini ölçmeye ve sporcuların besin desteği vitamin ve enerji içeceği kullanma alışkanlıklarını değerlendirmeye yönelik anket soruları verilmiştir, söz konusu anket içeriğinde yine sporcuların besin tüketim durumlarını tespit etmek amacıyla 3 günlük besin tüketim kaydının yapılacağı besin tüketim çizelgesi kullanılmıştır. Anket formları aracılığıyla elde edilen bilgiler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 16.0 paket enerji ve besin öğesi alımının değerlendirilmesinde de cinsiyet ve yaşa göre günlük alımı önerilen RDA değerleri kullanılmıştır. Sporculardan beslenme bilinci yüksek olanların yine beslenme bilinci yüksek olan ailelerden geldikleri ve beslenme bilinci yüksek olan antrenörler tarafından çalıştırıldıkları belirlenmiştir. En yüksek beslenme bilincine sahip olan antrenörlerin ise Yüzme antrenörleri olduğu tespit edilmiştir. Güçlü beslenme bilincine sahip aileleri olan sporcuların aynı zamanda güçlü beslenme bilincine sahip antrenörleri olduğu da gözlemlenmiştir. Normalin üzerinde kalsiyum tüketiminin de yüksek beslenme bilinci olan bir aileye sahip olmak ile ilişkili olduğu bulgulanmıştır. Sporcuların, ailelerinin ve antrenörlerinin iyi beslenmenin aşırı beslenme demek olmadığı konusunda aydınlatılmalarında yarar görülebilir.

DETERMINING NUTRTIONAL BEHAVIOUR OF 10-14 AGE GROUP CHILDREN FROM DIFFERENT SPORTIVE BRANCHES This thesis is done for learning feeding habit of children between 10-14 ages who are doing different sports. As a result of this thesis, target is importance of conscious and well-balanced feeding and why it is significant for young athletes at these ages. This research is done on children who play volleyball, basketball, tennis, swimming, water polo between 10-14 ages. The total number of children is 260. 47 questions are asked the young sportsmen which contain themselves and their families and their coach knowledge about stable feeding and taking vitamins and energy drinks. Moreover, young athletes feeding habit should be known, so food consumption has been recorded for three days. These results are recorded to computer by SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 16.0 package program, finally young athletes RDA values corresponding to their ages and genders are used. It is determined that if nutrition consciousness of their families and their coaches is high, young athletes nutrition consciousness are similar to them. Swimming coaches have the best idea about nutrition. If the athletes have families which are strong food ability, their coaches will be strong as their families. So much calcium is consumed by athletes whose families have got high conscious about food ability. Athletes and their family should be warned to take overrate calorie.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Beslenme Alışkanlıkları