Almanya’daki üçüncü kuşak Türk gençlerinin algıladıkları anne- baba tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi - Kulaksızoğlu, Adnan (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2005)
Bu araştırmanın amacı Almanya’da yaşayan ve çoğunluğu 15-20 yaşlarında olan üçüncü kuşak Türk asıllı gençlerin algıladıkları anne-baba tutumlarını incelemektedir. Araştırma 2002, Haziran ve Temmuz aylarında Essen’ de yaşayan 448 genç üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların % 61’ i annelerini, % 53’ ü babalarını otoriter tutumlu olarak değerlendirmektedirler. Katılımcıların yaşı büyüdükçe anne ve babalarını daha demokratik olarak değerlendirmektedirler. Katılımcıların neredeyse yarısı hem annelerini hem de babalarını, otoriter tutumlu olarak değerlendirmişlerdir. Katılımcıların anne ve baba tutumlarını değerlendirmeleri, Alman vatandaşı olup olmamalarına, aileleri ile birlikte olup olmamalarına, anne ve babalarının eğitim seviyelerine, çalışıp çalışmamalarına, okula devam etme sürelerine, Almanca bilme seviyelerine göre incelenmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. Son olarak yurt dışında yaşayan Türk gençliğinin rehberlik ihtiyacına değinilerek önerilere yer verilmiştir.
Keywords: Almanya’daki Türk gençliği, anne-baba tutumu