Hastane aydınlatma ve güvenlik sisteminin incelenmesi - Polat, Zühal (My University, 2005)
Bilindiği gibi hastane kurumları, toplumsal hizmet veren tüm diğer kurumlarda olduğu gibi, toplumun gelişim ve ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede olmalıdır. Diğer bir deyişle, hasta için gerekli çevre şartlarından biri olan görsel konfor koşullarının sağlanması, güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada aydınlatma ve güvenlik sistemlerinin tüm hastane binalarındaki önemi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, bu çalışmanın içeriğindeki, hastane aydınlatması ve güvenlik sistemlerinin anlatımlarına giriş yapılarak, tezin amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde ise, hastanelerin genel yapısı ve hastanelerin bölümleri ifade edilmiştir. Işığın ve diğer çevresel faktörlerin hasta üzerindeki etkileri ise, üçüncü bölümde ele alınarak, hastanelerin farklı bölümlerindeki aydınlatmanın nasıl sağlanacağı açıklanmıştır. Sırasıyla ışık kaynakları ve nitelikleri, aydınlatma sisteminin bileşenleri ve bunların dizayn imkanları ifade edilmiştir. Dördüncü bölümde, hastanelerde güvenlik sistemlerinin can güvenliğinde büyük önem taşıdığı vurgulanmıştır. Tanı yada tedaviye yönelik sistemlerin büyük bir çoğunluğu elektriksel cihazlar yada sistemlerdir. Bu nedenle elektriksel emniyetin hastanenin emniyet nde çok önemli bir yer tuttuğu belirtilmiştir. Bununla birlikte, elektrik tesislerinde topraklama konusu geniş bir şekilde açıklanarak, hastanelerde uygulanışı üzerinde durulmuştur. Haziran, 2005 Zuhal Polat As known, Hospitals have to have a capacity that serves need and development of the society just like the other public facilities do. In other words, there should be advanced security system and visual comfort, which is necessary environmental condition for patients. Therefore, the importance of the illumination and security systems in hospitals in our country have been mentioned in this study. In the first part, the aim of this study has been explained by introducing to illumination and security systems of the hospitals. In the second part, general structure and departments of the hospitals have been given in detail. In the third section of this study, by considering the effects of the light and the other environmental factors how to supply illumination to the different section of the hospital has been explained. Light sources and their qualities, the components of illumination systems and their design possibilities have been given respectively. In the fourth section, It has been expressed that safety system are very important for life saving. Systems for diagnosis and treatment are mostly electrical devices or systems. Therefore, it has been indicated that electrical safety has a great importance in a safety programs of the hospitals. In addition to this subject, grounding in electrical facilities has been widely explained and applications of it have been discussed. June, 2005 Zuhal Polat
Keywords: Aydınlatma_Hastaneler; Güvenlik Sistemleri_Hastaneler