İşitme engelliler ilköğretim okullarında resim eğitimi - Hayat, Zeynep (My University, 2000)
İşitme Engelliler İçin İlköğretim Okullarında Resim Eğitimi Tez Özeti Çocuklar gelişim seviyelerine ve bireysel özelliklerine paralel olarak farklı resim ürünleri sergilerler. Bu resimlere baktığımızda onların sosyal ve fiziksel çevrelerini, yaşam tarzlarını ve hayat anlayışlarını görmek mümkündür. Araştırmalarımı yaptığım Dosteller İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve çevre okullardaki çocukların yaptığı resimlerde, nesnelerin simgelenmesinden başka düşünce ve duyguların açıklanışını görürüz. Kimi zaman saldırgan oluşlarına rağmen, zihinsel ve bedensel bakımdan yaşıtlarına oranla biraz daha geriden ve yavaş geldikleri gözlemlenmiştir. Resimlerinde oran ve biçimlerin bazen dengeli bazende rastgele yeraldığı, sevinç ve mutlulularını canlı renklerle, hüzün ve mutsuzluklarını ise soğuk renklerle resmettikleri, figür kullanmak yerine kısa yoldan peyzaj resim çizmeye yöneldikleri tespit edilmiştir. Genellikle resim yapmak yerine iş-teknik derslerine karşı daha ilgilidirler. Kendine yakın olan ilgi istek ve ihtiyaçları hususunda daha duyarlıdırlar. Kendi hallerine bırakıldık-larında ve istekleri yerine getirildiğinde bu öğrencilerle diyalog kurmak daha kolay olabil-mektedir. 8 yıllık eğitimin mecburi olmasını öngören yasanın kabulünden önce, bu okullar sa-nat okulu statüsünde olduklarından, sanat eğitimine daha fazla zaman ve enerji harcanan bu okullarda, yasanın kabulünden sonra sanat eğitimi yapabilmek adına daha fazla sıkıntı-larla karşılaşılmaya başlanmıştır. Bu ve benzer diğer etkenler, çocukların etrafındaki insanlarla ilişkilerinde hırçın ve düzensiz davranmalarına neden olmaktadır. Yaş seviyelerine göre ( 9 -17)daha geç ve zor anlamaktadırlar, bu yüzden normalden daha bol örneklerle ders yapılmaktadır. Şartlar ne olursa olsun, nasıl bir özür grubunda olurlarsa olsunlar yeteri kadar ilgi ve şefkat gösterildiğinde ve sabırlı olunduğu sürece bu öğrencilerin de nornal öğrenciler kadar başarılı olabilecekleri gözlemlenmiştir Painting and Drawing For Partly or Completely Deaf Students At The Primary School Project

The pictures and drawings which are made by children have different characteristics. When we try to analyze these productions it is possible to critisize their social environment , psychology life style etc. At the Dosteller Primary School which I worked during my research, it was possible to see how the students try to to express their emotions and how they sense the objects around them. Althought they might be offensive we can say they are just behind their same aged friends. Mostly they put the objects in the right place in the pictures but sometimes they use wrong positions. Generaly they use hot or warm colours to express their happiness and delight and cold colours for unhappiness and sadness as you can imagine. Normaly they are more interested in the hobby lessons than drawing and painting lessons. They are quite sensitive on their needs. If they are left by themselves and their request can be answered as soon as possible in an affectionate way it is possible to build good relationships with them. Because of these students' special situation, it takes a bit longer to teach something and obviously they need more and more examples to understand what they are going to do. Whatever the situation and whatever the their disability , the most important things as a teacher for disabled students to work on them, to be patient and lastly to believe them. Zeynep Hayat
Keywords: İlköğretim okulları; İşitme bozuklukları; RESİM-EĞİTİM-İLKÖĞRETİM