Periodontal hastalıklarda cerrahisiz periodontal tedavinin inflamazomla ilişkili proteinlere etkisi - Kabacaoğlu, Bilge (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı periodontal hastalıklarda interlökin (IL)-1β, IL-18, nod benzeri reseptör pirin alanı içeren protein 3 (NLRP3), apoptoz ile ilişkili benek benzeri protein (ASC) ve kaspaz-1 seviyelerini tükürük ve serumda araştırmak ve cerrahisiz periodontal tedavi (CPT) sonrası değişimlerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15 periodontal sağlıklı (Grup S), 15 gingivitisli (Grup G) ve 15 evre III derece C periodontitisli (Grup P) olmak üzere toplam 45 kişi katıldı. G ve P gruplarına CPT uygulandı. Tüm grupların periodontal parametreleri kaydedildi, tükürük ve serum örnekleri toplandı. G ve P grupları için ise CPT sonrası 1. ve 3. ayda bu işlemler tekrarlandı. IL-1β, IL-18, NLRP3, ASC ve kaspaz-1 seviyelerini analiz etmek için ELISA yönteminden yararlanıldı. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: CPT sonrasında, G ve P gruplarında periodontal inflame yüzey alanı (PİYA) ile tüm klinik parametrelerde iyileşme gözlendi (p<0,05). PİYA skorları başlangıçta IL-1β, NLRP3 ve kaspaz-1 ile pozitif korele idi (p<0,05). Tükürük IL-1β, NLRP3 ve kaspaz-1 düzeyleri başlangıçta Grup P'de Grup S'ye kıyasla daha yüksekti ve tedavi sonrasında azaldı (p<0,05). Alıcı işlem karakteristiği analizi, tükürük IL-1β, NLRP3 ve kaspaz-1'in evre III derece C periodontitis hastalarını sağlıklı bireylerden ayırma yeteneğine sahip olduğunu ortaya koydu (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, periodontal sağlıklı bireylere göre, evre III derece C periodontitiste IL-1β, NLRP3 ve kaspaz-1 seviyeleri tükürük ve serumda yükseldi. Tedavi sonrası tükürük seviyelerinde azalma gözlendi. Bu inflamazom belirteçlerinin evre III derece C periodontitisin teşhisinde ve takibinde kullanılabileceği gösterildi.

Objective: This study aimed to examine levels of interleukin (IL)-1β, IL-18, nod-like receptor pyrin domain-containing protein 3 (NLRP3), apoptosis-related speck-like protein containing a caspase activation and recruitment domain (ASC), and caspase-1 in saliva and serum across different periodontal conditions and assess changes following non-surgical periodontal treatment (NSPT). Materials and Methods: A total of 45 participants were enrolled, comprising 15 periodontal healthy (Group H), 15 with gingivitis (Group G), and 15 with stage III grade C periodontitis (Group P). NSPT was administered to the groups G and P. Clinical parameters were calculated, and saliva and serum samples were collected at baseline for all groups, with additional collections at 1 and 3 months post NSPT for the groups G and P. ELISA was employed to analyze IL-1β, IL-18, NLRP3, ASC, and caspase-1 levels. Statistical significance was set at p<0.05. Results: Following NSPT, enhancements were observed in all clinical parameters, including the periodontal inflamed surface area (PISA) in the groups G and P. PISA scores exhibited positive correlations with IL-1β, NLRP3, and caspase-1 at baseline (p<0.05). Salivary IL-1β, NLRP3, and caspase-1 levels were elevated in the group P compared to the group H initially, decreasing after treatment (p<0.05). Receiver operating characteristics revealed that salivary IL-1β, NLRP3, and caspase-1 have the ability to discriminate stage III grade C periodontitis patients from periodontally healthy subjects (p<0.05). Conclusion: In summary, salivary and serum IL-1β, NLRP3, and caspase-1 levels were aberrantly high in stage III grade C periodontitis compared to healthy individuals. A decrease in saliva levels was observed after treatment. These inflammasome markers may hold promise for diagnosing and monitoring stage III grade C periodontitis.
Effect of non-surgical periodontal treatment on ınflammasome related proteins in periodontal diseases
Keywords: cerrahi olmayan periodontal debridman; Inflammasomes; İnflamazomlar; NLRP3 protein; NLRP3 proteini; nonsurgical periodontal debridement; periodontitis; Periodontology; Periodontoloji