Halka açık anonim şirketlerin bağımsız denetim raporlarında yer alan kilit denetim konularına yönelik bir araştırma : BIST 100 şirketlerinin 2018 yılı analizi - Tezcan, Berfu (My University, 2019)
Şirketlerin ulusal ve uluslararası piyasadaki ekonomik krizlere ve bu krizlerin yıkıcı etkilerine bağımlı olması onları bir dizi sistematik önlemler almaya yöneltmiştir. Dolayısıyla finansal bağlamda yaşanan sorunların önüne geçmek adına denetim alanında birtakım değişimler ortaya atılmıştır. Bu değişim bağımsız denetim raporlarını da etkilemiş olup şirketlerin gerçekleştirdikleri faaliyetler bağlamında, denetim alanında, yatırımcı veya ilgililere ihtiyaçlarına uygun, anlaşılabilir nitelikte bilgiler sunmak adına kilit denetim konularının bildirilmesi gerekli görülmüştür. Yapılacak olan bu çalışmada bağımsız denetim kavramı bağlamında “Halka Açık Anonim Şirketlerin Bağımsız Denetim Raporlarında Yer Alan Kilit Denetim Konularına Yönelik Bir Araştırma: BİST 100 Şirketlerinin 2018 Yılı Analizi” başlığı altında incelenecektir. Çalışmanın birinci bölümü girişe ayrılmış olup çalışma hakkında genel bir çerçeve sunulacaktır. İkinci bölüm de bağımsız denetim hakkında genel çerçeve çizilecek üçüncü bölüm de ise bağımsız denetimin kalitesi ve yapılış sürecine ilişkin bilgiler yer alacaktır. Dördüncü bölümde kilit denetim konuları ve yeni değişiklikler sunulacaktır. Sonuç bölümünde ise denetçi firmalar tarafından kilit denetim konularına yönelik bildirimler dahilinde BİST 100 şirketlerinin sektörel dağılım ve kilit denetim konularına yönelik veriler sunulacaktır.

The dependence of companies on the economic crises in the national and international markets and the devastating effects of these crises led them to take a series of systematic measures. Therefore, some changes have been put forward in the field of audit in order to prevent the problems experienced in the financial context. This change has also affected the independent audit reports and it has been deemed necessary to report key audit matters in order to provide investors or interested parties with information that is appropriate to their needs in the audit field in the context of their activities. In this study, in the context of the independent audit concept, “A Research on Key Audit Matters in İndependent Audit Reports of Publicly Traded Companies: The Analysis of 2018 of BİST 100 Companies” will be examined. The first part of the study is devoted to the introduction and a general framework will be presented. The second part will draw a general framework for the independent audit, and the third part will include information on the quality of the independent audit and its process. In the fourth chapter, key audit matters and new changes will be presented. In the concluding section, data on the sectoral distribution and key audit matters of BIST 100 companies will be presented within the scope of the notifications regarding the key audit matters by the auditing firms.
Keywords: Accounting; Auditing; Bağımsız Denetim; Business; Denetleme; İşletme; Key Audit Matter; Kilit Denetim Konusu İndependent Audit; Muhasebe