Siyasal zehirlenme semptomları ve sosyal medya - IŞIKLI, ŞEVKİ (My University, 2020)
Bu metinde, John Naisbitt’in yüksek teknoloji toplumlarındaki teknolojik olarak zehirlenmiş bölgeleri tanımlamak için geliştirdiği teknolojik zehirlenme nosyonundan hareketle siyasal zehirlenme nosyonu geliştirilmiştir. Siyasal zehirlenme, tüm toplumsal süreçleri etkisi altına alan ve semptomları önceden tespit ve teşhis edilebilen bir toplumsal anomali durumudur; apolitik süreçleri bile aşırı, yoğun ve hızlı biçimde siyasallaştırır. Bu metinde tanımlanan siyasal zehirlenme ve semptomları, bürokrasi başta olmak üzere medya, iletişim ve dinde kolayca tespit edilebilir. Çünkü bu kurumlar tarihsel geçmişleri yüzünden aşırı siyasallaşmaya daha açıktır. Semptomların tümünü sergileyen bir toplum, virüsle enfekte olmuş, virüs bulaşmış ve enfekte olmuş bir bünye gibidir; paralize olmuş halde kendinden beklenen işlevlerini yerine getiremez. Tümüyle gözlenebilir olan bu altı semptom, kişisel ve apolitik olanın siyasallaşma seviyesini ve siyasal zehirlenme yoğunluğunu da tanımlarlar. Üstelik aşırı siyasallaşmanın sosyal medya ve toplumsal ilişkiler üzerindeki etkisini, teknolojik bağlamda görünür kılar. Yatay mimarisi ve etkileşimlilik karakterleriyle ana akım medyadan farklılaşmış olsa da sosyal medya, siyasal zehirlenmeye karşı bağışık değildir. Kullanıcılarını zehirleyen yüksek sanallık teknolojileri gibi güçlü, yaygın ve popüler siyasal etki de kitle iletişim kanalları ve sosyal medya aracılığıyla kişi ve kurumları zehirlemektedir. Siyasal zehirlenme, internet tabanlı iletişim teknolojileriyle yalnızca yayılmaz, aynı zamanda medyanın kendisini de zehirler. Teknoloji ile siyaset arasındaki ilişkiye odaklanan bu araştırmada elde edilen sonuçlar, siyasal zehirlenmenin yaygın internet ağları ve teknolojik zehirlenmeye paralel işleyen bir süreç olduğunu göstermektedir. Bu yüzden siyasal zehirlenme nosyonu, yeni türden sosyoteknik ve dijital olgular listesine dahil edilebilir.

In this text, the notion of political intoxication has been developed based on the notion of technologically intoxication developed by John Naisbitt to describe technologically intoxication zones in high-tech societies. Political intoxication is a state of social anomaly that affects all social processes, and its symptoms can be detected and diagnosed beforehand; It politicizes even apolitical processes in an extreme, intense and rapid manner. The political intoxication and its symptoms described in this text can be easily detected in media, communication, and religion, especially in bureaucracy. Because these institutions are more open to extreme politicization in relation to its own historical background. A society that exhibits all the symptoms is like a body contaminated and infected with the virus; paralyzed, it cannot fulfill its expected functions. These six completely observable symptoms also define the level of politicization of the personal and apolitical and the intensity of political intoxication. Moreover, it makes the effect of excessive politicization on social media and social relations visible in the technological context. Social media is not immune to political intoxication, although it differs from mainstream media with its horizontal architecture and interactivity characters. Powerful, widespread, and popular political effect is poisoning individuals and institutions through mass communication channels and social media profiles, as well as high virtuality technologies that poison their users. Political intoxication is not only spread by internet-based communication technologies, it also poisons the media itself. The results obtained in this study, which focuses on the relationship between technology and politics, show that political intoxication is a process that runs parallel to widespread internet networks and technological intoxication. Therefore, the notion of political intoxication can be included in the list of new types of socio-technical and digital phenomena.
Political intoxication its symptoms and social media
Keywords: Political Intoxication; Technological Intoxication; Social Media; Politics; Siyasal Zehirlenme; Teknolojik Zehirlenme; Sosyal Medya; Siyaset; Politika