Resim eğitiminde parça-bütün ilişkisi açısından kolaj tekniğinin önemi - Başaran, Zehra (My University, 2006)
Bu çalışma, 3-6 yaş ve 6-12 yaş çocuklarının resim eğitimine, kolaj tekniğinin, parça bütün ilişkisi açısından katkısını vurgulamak üzere hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul' da üç ayrı okuldan 3-6 yaş ve 6-12 yaşında 135 çocuk oluşturmuştur. 3-6 yaş ve 6-12 yaş çocuklarına müfredat programındaki resim-iş dersi kapsamında yer alan konular doğrultusunda (figür resmi, peyzaj, afiş, grafik tasarım, duyguları ifade edici çalışmalar, röprodüksiyon, sanat eserlerini inceleme, sanatçı üslupları, natürmort, portre çalışması, çoklu figür çalışması) kolaj tekniği ile çeşitli uygulamalar yaptırılmıştır. Okul öncesi eğitimde ve ilköğretimde, kolaj tekniği üzerine uygulanan metotlar incelenerek uygulanmış ve yeni kolaj teknikleri de uygulanarak önerilerde bulunulmuştur. Çalışmalar, yalnız kolaj tekniği ile sınırlı tutulmamış, kolaj tekniği ile uyuşan origami, resim tamamlama, rölyef gibi tekniklerle beraber uygulanmıştır. Yapılan çalışmalarda, verilen parça ya da parçalarla yeni ve özgün bir bütün yaratabilmenin 3-6 yaş ve 6-12 yaş resim eğitimine katkıları gözlenmiştir.

This study was prepared for emphasizing collage technique the point of view of piece-complete relation in children's art education of 3-6 age and 6-12 age. The study group of this research included 135 children who were 3-6 age and 6-12 age from three different schools in istanbul. The various works were put into practice to 3-6 ages and 6-12 ages children about the subjects (figure painting, landscape, poster, graphic design, the works of expressing feeling, reproduction, examination of the works of art, artists styles, still life, portrait work, multi-figure work) which are in education curriculum. After making methods onto collage technique had been analysed, these were put into practice and also, after new collage techniques had been put into practice, the suggestions were given pre-school aducation and primary school. The works were not limited only collage technique and also, origami, painting completion, relief techniques were put into practice together collage technique which hormonize with collage technique. In these works, the helps were observed in children's art education of 3-6 age and 6-12 age which can create a new and original complete with giving piece or pieces.
Keywords: Resim_Öğrenim ve Öğretim