Disiplinlerarası öğretim yaklaşımı ile oluşturulan matematiksel modelleme etkinliklerinin değerlendirilmesi - Güner, Eda Nur (My University, 2024)
Bu çalışmada, ilköğretim matematik öğretmen adaylarının disiplinler arası öğretim yaklaşımı ile Model Oluşturma Etkinlikleri (MOE) tasarlamaları, tasarlanan etkinliklerin model oluşturma prensiplerine göre değerlendirilmesi ve etkinliklerin uygulanması sürecinde açığa çıkan 21. yüzyıl öğrenme ve yenilik becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma vaka çalışması olarak planlanmıştır. Araştırma, amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 8 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Katılımcılar, araştırmacının çalıştığı üniversitede 2021-2022 eğitim öğretim yılının bahar döneminde öğrenim gören ilköğretim matematik öğretmenliği bölümü 3. sınıf öğrencileridir. Veri toplama araçları olarak yarı yapılandırılmış ön ve son görüşme soruları, gözlem formları, etkinlik raporları, odak grup görüşmeleri, ses ve video kayıtları kullanılmıştır. Verilerin analizi, içerik analizi, betimsel analiz ve rubrik değerlendirme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, model oluşturma etkinlikleri tasarım prensipleri bağlamında değerlendirildiğinde, tasarım prensiplerinin çoğunu sağladığı görülmüştür. Ayrıca bu çalışma, öğretmen adaylarının disiplinler arası öğretim yaklaşımı ile oluşturulan MOE tasarım sürecine katılmalarının 21. yüzyıl becerilerini geliştirme konusunda etkili olduğunu göstermektedir. Öğretmen adayları, MOE’lerin gerçek yaşam ve disiplinler arası ilişkilerle bağdaştırılmasını kazanım olarak değerlendirmişlerdir. Sonuç olarak, disiplinler arası öğretim yaklaşımı ile oluşturulan model oluşturma etkinliklerinin öğretmen adaylarının becerilerini geliştirme ve açığa çıkarma konusunda etkili olduğu görülmüştür.

This study aims to examine the design of Model Eliciting Activities (MEAs) by prospective elementary mathematics teachers using an interdisciplinary teaching approach, to evaluate the designed activities according to model eliciting principles, and to investigate the 21st-century learning and innovation skills that emerge during the implementation of these activities. The research is planned as a case study. The study was conducted with 8 prospective teachers selected through purposive sampling. The participants are 3rd-year students from the primary mathematics teaching department at the university where the researcher works, during the spring semester of the 2021-2022 academic year. Data collection tools include semi-structured pre-and post-interview questions, observation forms, activity reports, focus group interviews, and audio and video recordings. The data were analyzed using content analysis, descriptive analysis, and rubric evaluation methods. According to the findings, when the model eliciting activities were evaluated within the context of design principles, it was found that most of the design principles were met. Furthermore, this study demonstrates that participating in the MEA design process using an interdisciplinary teaching approach effectively develops the 21st-century skills of prospective teachers. The prospective teachers considered the integration of MEAs with real-life and interdisciplinary relationships as a significant gain. In conclusion, it has been observed that model eliciting activities created through an interdisciplinary teaching approach are effective in developing and revealing the skills of prospective teachers.
Evaluation of mathematical modeling activities that built with the interdisciplinary approach
Keywords: 21. yüzyıl becerileri; 21st-century skills; Disiplinler arası modelleme; Interdisciplinary modeling; İlköğretim matematik öğretmenleri; Matematik; Matematiksel Modelleme; Mathematical Modeling; Mathematics; Model Eliciting Activities (MEAs); Model Oluşturma Etkinlikleri (MOE); Öğrenim ve öğretim; Primary mathematics teachers; STEM education; STEM eğitimi; Study and teaching