Rıfat Ilgaz’ın eserlerinde otobiyografik yansımalar - Eren, Ercan (My University, 2021)
Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan Rıfat Ilgaz, yazdığı eserler ve yaşadığı hayat ile her zaman “1940 Kuşağı” olarak adlandırılan topluluğun önde gelen figürlerinden biri olmuştur. Yazdığı eserler göz önüne alındığında Türk Edebiyatı’nın da otobiyografik bir çalışma yapmaya en müsait yazarlardandır. Eserlerinde ailesiyle olan ilişkileri, yaşadığı şehirler, öğretmenlik ve gazetecilik olmak üzere mesleki deneyimleri, askerliği, evlilikleri ve aşk hayatı, yaşadığı hastalıklar ve vakit mekanların izlerini bulmak mümküdür.Bu çalışmada Rıfat Ilgaz’ın otobiyografisiyle, yazdığı eserler arasındaki ilişkiler, kaynaklar ışığında incelenecek, yaşamından eserlerine yansıyan noktalar belirlenip, bunların gerçekle olan bağlantısı sağlanmaya çalışılmıştır.İÇİNDEKİLERÖN SÖZ - IIIÖZET - VIABSTRACT - VIIKISALTMALAR - VIII1.GİRİŞ - 11.1. OTOBİYOGRAFİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE TÜRK VE DÜNYA EDEBİYATI’NDAKİ İLK ÖRNEKLERİ - 11.2. RIFAT ILGAZ ÖZELİNDE OTOBİYOGRAFİ VE BİYOGRAFİ ARASINDAKİ FARKLAR - 31.3. RIFAT ILGAZ VE OTOBİYOGRAFİK ROMAN – ANI ROMAN TARTIŞMALARI - 52. RIFAT ILGAZ’IN ESERLERİNDE OTOBİYOGRAFİK YANSIMALAR - 122.1. AİLE HAYATI - 122.1.1. Doğum - 122.1.2. Anne ve Baba - 142.1.3. Kardeşleri - 212.1.4. Çocukları - 242.2. YAŞADIĞI ŞEHİRLERİN ESERLERİNE YANSIMASI - 322.2.1. Samsun – Terme - 322.2.2. Cide - 352.2.3. Akçakoca - 552.2.4. İstanbul - 612.3. MESLEK HAYATININ ESERLERİNE YANSIMASI - 732.3.1. Öğretmenlik Hayatı - 732.3.2. Gazetecilik Hayatı - 902.4. ASKERLİK HAYATININ ESERLERİNE YANSIMASI - 942.5. AŞK HAYATININ VE EVLİLİKLERİNİN ESERLERİNE YANSIMASI - 962.6. HABABAM SINIFI’NIN ORTAYA ÇIKIŞ SÜRECİ VE KAYNAKLARI - 1102.7. YAŞADIĞI HASTALIKLARIN ESERLERİNE YANSIMASI - 1172.7.1. Sıtma - 1172.7.2. Verem (Türberküloz) - 1192.8. MEKANLAR - 1252.8.1. Hastaneler ve Sanatoryumlar - 1252.8.2. Kahveler ve Meyhaneler - 1292.8.3. Hapishaneler - 139SONUÇ - 147KAYNAKÇA - 151

Rıfat Ilgaz , one of the most notable person of the Turkish literature, is foremost person of the community as called 1940's jeneration , with his writings and living. Considering his works he is also the most proper writer for a study on autobiographical works. İn his writings you can find traces of his family relationships, the cities he lived, his professionel experiences of journalism and teaching, his soldiering, his marriages and love life, his illnesses and places of the time.In this study; the relationship between the autobiography of Rıfat Ilgaz and his written works will be examined by the light of sources, the points reflected from his life to his writings will be marked, and all this will be connected to reality.
Keywords: 1940 Kuşağı; 1940's Generation; Autobiography; Hababam Class; Hababam Sınıfı; History and criticism; Novel; Otobiyografi; Öykü; Poet; Rıfat Ilgaz; Roman; Story; Şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı