Rusya’nın dış ticareti ve Rusya dış ticaretinde Türkiye’nin yeri - İsmailov, Rövşen (My University, 2011)
Rusya-Türkiye Dış Ticareti, Rusya Ekonomisi, Bavul Ticareti, Yatırım, Ekonomik Potansiyel, Gelişmişlik ÖZET RUSYA’NIN DIŞ TİCARETİ VE RUSYA DIŞ TİCARETİNDE TURKİYE'NİN YERİ Dünya ekonomisinde büyük bir güce sahip olan Rusya'nın dış ticaretinin dinamigi, yapısı ve yönlendirme şeklinin geniş araştırılması bu ülke ile ekonomik ilişkiler kurmak isteyen bütün devletler için özellikle güney komşusu ve coğu uluslararası projelerde işbirliği yapan Türkiye için büyük önem taşımaktadır. SSCB sonrası siyasi ve ekonomik belirsizlik ortamında cabalayan Rusya, 2000’li yıllara gelindiğinde yeni uluslararası ilişkiler sistemindeki yerini ekonomik potansiyeli ve gelişmişlik seviyesiyle belirledi. Rusya Federasyonu’nun ekonomik gelişmişliğinin esas kaynağını uzman iş gücü, sanayi potansiyeli, petrol, gaz, kömür ve diğer önemli doğal kaynaklar rezervi olan iç kaynaklardan oluşturmaktadır. Ekonomik potensiyeli belirleyen dogal zenginlikleri, sermaye, satınalma ve girişimcilik gücü 2000’li yıllardan başlayarak yaşam seviyesinin artmasına yol açmıştır. 1994-2000 arası devam eden Cecenistan savaşı bitmiş, üretim ve yabancı yatırımlar hızla artmış böylece halkın satınalma gücünde önemli gelişme sağlanmıştır. Dünyanın en büyük toprak payına sahip Rusya Federasyonu’nun komşu olduğu ülkeler arasında Çin’den sonra ikinci Turkiye’yle olan ekonomik ve ticari ilişkileri Türk firmalarının bu ülkeye yatırımlarıyla daha da hız kazanmıştır. 1990’lardan başlayan bavul ticareti, turizm ve muteahitlik hizmetleri ilişkilerin esasını oluşturmaktadır. 1991-1994 döneminde daha çok alış veriş amacıyla gelen Rus turistler 1994 sonrası dinlenmek için gelmeye başlamışlar. Bavul ticareti ve turizm arasındaki bu orantı 2000’li yıllardan sonra giderek ikincinin lehine hızla büyümüştür. Rusya’daki özel sektörün siyasetle yakın ilişki içinde olması söz konusu ülkede çalışan Türk iş adamlarının lobicilik faaliyetlerinin önemini arttrmaktadır. Ayrıca enerji alanında iş birliği yapılması her iki ülke için önemli çıkar haline gelmiştir. Türkiye bir taraftan enerji açığını kapatmak için Rusya’dan aldıgı dogal gaz miktarını arttırmak isterken, diğer taraftan Türk ürünlerinin önemli kısmının pazarlandıgı ve turizmde ilk üçe girmeyi başaran Rusya’yla ekonominin diğer alanlarında da yeni anlaşmalara imza atmaktadır. Foreign Trade Of Russia And Turkey, Russian Economy,Shuttle Trade, Investment,Economic Potential,Development

RUSSIA'S FOREIGN TRADE AND THE IMPORTANCE OF TURKEY IN RUSSIA'S FOREIGN TRADE Russia's foreign trade with the world economy, which has the power dynamics of a large, broad investigation of the shape of the structure and orientation of this country who want to establish economic relations with southern neighbor, and most especially for all the states engaged in international projects and cooperation is of great importance for Turkey. Struggling after the USSR's political and economic uncertainty in Russia, In 2000s, replaced by a new system of international relations at the level of economic development potential and identified. The main source of economic-development of the Russian Federation, expert manpower, industrial potential, oil, gas, coal and other domestic sources, which constitute an important reserve of natural resources.Determining the economic potential of natural wealth, capital, and entrepreneurship in purchasing power from the 2000s, has led to an increase in the level of life. Between 1994-2000 the ongoing war in Chechnya is over, production and purchasing power of foreign investment has grown rapidly so that the important progress has been made public. Earth neighboring the Russian Federation has its share of the world's largest second only to China among the countries where economic and commercial relations with Turkey and Turkish companies in this country even more accelerated investments. From the 1990 shuttle trade, tourism and relations constitutes the basis of contractor services. The period of 1991-1994 more Russian tourists coming to the shopping began to come to rest after 1994. Shuttle trade and tourism between the latter in favor of going after the 2000s, this ratio has grown rapidly. Russia's close relationship with the private sector to be in politics, the lobbying activities of Turkish businessmen operating in the country rises importance. In addition, both countries have made the field of energy cooperation has become an important interest. Turkey to close the energy gap on the one hand while trying to increase the amount of natural gas from Russia, and existed, on the other hand the important part of Turkish products are marketed and managed to enter the top three tourism with Russia in other areas of the economy puts its signature under new agreements.
Keywords: Rusya_Dış Ticaret_Türkiye; Türkiye_Dış Ticaret_Rusya