Farklı şınav egzersi̇zleri̇ sırasında mekani̇k salınımlar ve algılanan zorluk dereceleri̇ni̇n karşılaştırılması - SOYKAN, AYTEKİN; RAMAZANOĞLU, NUSRET; GÜLMEZ, İRFAN; CUMBUR, CANSEL; YILMAZ, SEMİH; SANİ, FATİH (My University, 2022)
Bu çalışmada geleneksel ve fonksiyonel egzersiz kayışı (FEK) ile yapılan şınav uygulamalarında, dirseklerin ekstansiyon ve fleksiyon pozisyonunda algılanan zorluk derecesinin mekanik salınımlarla karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 18-25 yaş arasında 38 kadın sporcu (yaş: 20,89±2,07 yıl; boy: 166,34±0,04 cm; vücut ağırlığı: 57,52±6,29 kg), 33 kadın sedanter (yaş: 19,75±2,04 yıl; boy: 163,66±0,05 cm; vücut ağırlığı: 54,97±6,12 kg) olmak üzere toplam 71 gönüllü katılmıştır. Her iki şınav uygulamasında da dirsekler ekstansiyon ve fleksiyon pozisyonunda 30 sn. bekletilmiş, uygulama sonrası pozisyonla ilgili modifiye algılanan zorluk skalası ile değerlendirme yapılmıştır. Mekanik salınımın tespiti için el bileği, omuz kuşağı ve lumbar bölge olmak üzere toplam beş adet ivme ölçer kullanılmıştır. Her iki şınav türü algılanan zorluk düzeyleri ve mekanik salınım açısından karşılaştırılmıştır. Fonksiyonel egzersiz kayışında dirsekler fleksiyon pozisyonunda en yüksek zorluk derecesi hissedilirken en fazla salınım ortaya çıkmıştır. Geleneksel şınav uygulamasında ise, dirsekler ekstansiyon pozisyonunda en az zorluk hissedilirken en az salınım gerçekleşmiştir. Algılanan zorluk dereceleri ile mekanik salınım ilişkileri incelenmesi sonucunda, algılanan zorluk derecesi arttıkça mekanik salınımın arttığı tespit edilmiştir. Özellikle spora yeni başlayanlarda kolaydan zora ilerlemedeki sıralama geleneksel şınav ekstansiyon, geleneksel şınav fleksiyon, FEK şınav ekstansiyon ve FEK şınav fleksiyon uygulaması biçiminde önerilebilir. Anahtar Sözcükler: Şınav, Fonksiyonel Egzersiz Kayışı (Trx), Salınım, Algılanan Zorluk Derecesi.

In this study, to examine the rate of perceived exertion level in the extension and flexion position of the elbows in push-up applications with traditional and suspension device (TRX) by comparing them with mechanical sway. Twenty-eight female athletes (age: 20.89 ± 2.07 years; height: 166.34 ± 0.04 cm; body weight: 57.52 ± 6.29 kg) between the ages of 18 and 25, and 33 sedentary females (age:19.75 ± 2.04 years; height: 163.66 ± 0.05 cm; body weight: 54.97 ± 6.12 kg) participated in this study. A total of 71 volunteers participated in this study. For both push-ups, the elbows are weighted in the extension and flexion positions for 30 seconds. After the application, the position was evaluated with the modified rate of perceived exertion scale. A total of five accelerometers, including wrist, shoulder blade, and lumbar region, were used to detect mechanical sway. Both types of push-ups were compared in terms of rate of perceived exertion and mechanical sway. In the suspension device, the highest degree of perceived exertion level was felt in the elbow flexion position, while the greatest sway occurred. In the traditional push-up application, while the elbows felt the least perceived exertion level in the extension position, the least sway occurred. As a result of examining the relationship between the rate of perceived exertion level and mechanical sway, it has been determined that as the perceived exertion level increases, the mechanical sway also increases. Especially for beginners, the order of progression from easy to difficult can be recommended in the form of traditional push-up extension, traditional push-up flexion, suspension device push-up extension, and suspension device push-up flexion. Keywords: Push-up, Suspension Device (TRX), Sway, Perceived Exertion Level.
Comparison of mechanical sway and perceived Exertion level during different push-up exercises
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); Şınav; Fonksiyonel Egzersiz Kayışı (Trx); Salınım; Algılanan Zorluk Derecesi.; Push-up; Suspension Device (TRX); Sway; Perceived Exertion Level