Türkiye profesyonel futbol takımlarının müsabaka hareket ve teknik analizi, bazı yabancı ülkelerle mukayesesi - Özbar, Nurper (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, futbolla ilgili uluslararası standartlarla belirlenmiş teknik parametrelerin analizi yapılarak, maçın sonucu ile oyun elementleri arasındaki benzerlik ve farklılıklarının tespit edilmesidir. Araştırmada; Türkiye profesyonel futbol liglerinde yapılmış olan 6 birinci lig, 3 ikinci lig, 4 üçüncü lig ve 3 yabancı lig takımlarının müsabakaları video kamera aracılığıyla kaydedildi. 90 dakikalık süre içerisinde koordinatif özellikleri değerlendirildi ve kalem kağıt metodu kullanılarak seçilen parametreler kaydedildi. Bu parametreler her bir oyuncu için bir müsabaka esnasında; kazanılan ve kaybedilen ikili mücadeleler, kazanılan ve kaybedilen kayarak müdahaleler, isabetli ve isabetsiz paslar, isabetli ve isabetsiz serbest vuruşlar, sağ ve sol kanat atakları, isabetli ve isabetsiz şutlar ve goller şeklinde incelendi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS paket kullanılarak yapıldı. Türkiye profesyonel futbol 1.,2. ve 3. lig takımları arasındaki farklılığın araştırılması için Anova, farkın hangi gruplardan kaynaklandığını bulmak için Tukey HSD testi uygulandı. Test sonuçlarında seçilen parametreler arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (P>0.01). Türkiye birinci ligi ile aynı kategoride yarışan yabancı takımlar arasındaki farklılığın değerlendirilmesi için Independent 't' testi kullanıldı. Test sonuçlarında seçilen parametreler arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır (P>0.05). Türkiye profesyonel futbol liginden rasgele seçilmiş, kazanan 7 takım ile kaybeden 6 takımın analizi için kullanılan Independent 't' testi sonuçlarında, sol kanat olumsuz atak parametrelerinde anlamlı farklılık bulunmuştur (P<0.01). Gol parametrelerinde yenen takımlar lehine anlamlı farklılık bulunmuştur (P<0.05). Kaybedilen ve kazanılan ikili mücadele, kazanılan ve kaybedilen kayarak müdahale, isabetli ve isabetsiz pas, isabetli ve isabetsiz serbest vuruş, sağ kanat olumlu ve olumsuz atak, sol kanat olumlu atak, isabetli ve isabetsiz şut parametrelerinde anlamlı farklılık bulunamamıştır. THE ANALYSIS OF MOVEMENTS AND TECHNICS IN THE MATCHS OF TURKISH PROFESSIONAL FOOTBALL TEAMS : THE COMPARASION WITH DIFFERENT COUNTRIES The objective of this study was to determine the similarities and differences between the results of the matches and elements of football by analyzing technical parameters of the game defined by international standarts. In this research, the matches including 6 teams in first division, 3 teams in second division, 4 teams in third division, 3 teams in foreign division were recorded by camera. Coordinative qualitications were analized within 90 seconds and selected parameters were recorded by using manual method. These parameters include ball possession, slide tackles, pass distribution, freekick, wing attacks, shot on goal and goals from each player during the game. Data obtained was analized by SPSS statistical program. In order to determine the differences among the teams in the 1st, 2nd, and 3rd division and to find out the groups differences Anova and Tukey HSD tests were used respectively. According to the result of the test, there was significant differences between the parameters mentioned above (P>0,01). In order to assess the differences between teams in the Turkish 1st division and Foreign league teams, Independent t test was used for the parameters mentioned above. It has been found that there was a significant difference between selected 7 winner teams and 6 loser teams playing in Professional Turkish divisions (P<0,01). There was significant difference in negative left wing attack (P<0,05). There was significant difference in goal parameters to the advantage of winners. For the other parameters there was not significant difference (P>0,05).
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Futbol; Spor; Top oyunları