Cep telefonu fotoğrafçılığı - Özlü, Mustafa (My University, 2019)
Çalışmanın ikinci bölümünde ele alınan, kameraların değişim sürecinde; sürece öncülük eden modellere dair bir inceleme sunulmuştur. Modern zamanların fotoğrafçılığa dair algısı ve teknolojik açıdan yaklaşımı ele alınmıştır. İlerleyen kısımda sayısal teknolojik gelişmelerin irdelenmesi ve meydana gelen gelişmeler dönemleri içerisinde incelenmiş ve sonuçları ortaya koyulmuştur. Geleneksel fotoğraf yaklaşımlarıyla beraber modern akıllı telefonlarda nelerin değiştiği, değişmediği vurgulanmıştır. Yaygın olarak kullanılan aksesuarlara dair önizleme yapılmış ve mobil fotoğrafçılığın bel kemiği kabul edilen aksesuarlar ortaya koyulmuştur. Bu aksesuarlar geleneksel fotoğrafçılıktan öykünerek küçülen cep telefonlarına uyarlanmıştır. Akıllı telefonlarla beraber hayatımıza müdahil olan yapay zekâ kavramının gelişim süreci açıklanmış ve bilişim sektöründeki sıçramaların fotoğraf teknolojilerine yansımaları belirtilmiştir. Yapay zekânın geleceği ve halihazırda ne gibi fotoğrafik çalışmalarda kullanıldığı içerikte vurgulanmıştır. Çalışmanın son kısımlarına doğru sosyal medya kavramını oluşturan temel kavramlar, yurttaş gazeteciliği ve mobil fotoğrafçılık uygulamalarına değinilmiş bunların kitleler üzerindeki etkileri ortaya koyulmuştur. Mobil fotoğrafçılığın sosyal medya üzerindeki gücü ve kullanım biçimleri de çalışmanın diğer bir alanını oluşturmuştur. Son kısımda 3. parti yazılım olarak adlandırılan mobil fotoğrafçılıkta yaygın olarak kullanılan yazılımlar ele alınmış ve irdelenmiştir. Yazılımların teknik özelliklerini ve kullanıcıların fotoğraf beğenilerini, algılarını göstermesi bakımından son kısımda yer almış ve çalışma sonlandırılmıştır. Mobil fotoğraf, özçekim, selfie, cep telefonu, akıllı telefon, yapay zekâ, fotoğraf uygulamaları, sosyal medya, yurttaş gazeteciliği, multimedya

An investigation on the models that lead the procedure of change in cameras has been presented in the second part of the study. Perception of photography in the modern age and the approaches from the perspective of technology have been examined. In the following parts, digital technological developments have been investigated; the developments have been examined in the times when they happened, and the results have been shown. What has been changed and unchanged in modern telephones have been shown together with the traditional approaches to photography. Accessories that are used very often have been searched and the accessories that are accepted as the backbone of mobile photography have been shown. These accessories have been adapted to small mobiles by taking examples from traditional photography. The process of development of the artificial intelligence which intervene into our lives with the smart phones have been explained and how the new developments in information Technologies reflect on the photography technologies have been mentioned. The future of the artificial intelligence and how it is used in photography have been explained. In the final parts of the study, basic terms that form the concept of social media, citizenship journalism and mobile photography over the Social Media as well as the way it is used formed a different area in this study. In the last part, software programmes that are used in Mobile Photography, which is called as Third-Party Software, has been examined. Technical features of the software programmes have been examined in the last part because they show the users preferences and likes for photography; and then the study has finished. Mobile photography, selfie, mobile phone, smart phone, artificial intelligence, photography applications, social media, citizenship journalism, iphone, iphone photography.
Keywords: Akıllı Telefon; Artificial Intelligence; Cep Telefonu; Fine arts education; Fotoğraf; Fotoğrafçılık; Gazetecilik; Güzel sanatlar eğitimi; Journalism; Mobil Fotoğraf; Mobile Photography; Photography; Smartphone; Social Media; Sosyal Medya; Yapay Zeka