Öz yeterlik inancının ve belirsizliğe tahammülsüzlük tepkisinin genel karar verme stillerine etkisi : profesyonel turist rehberleri üzerine bir uygulama - Alataş, Gökhan (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Profesyonel Turist Rehberlerinin Karar Verme stillerine başvurma davranışında Öz Yeterlik İnancı, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Tepkisi ve sosyo – demografik değişkenlerinin ilişkisini anlayamaya çalışmaktır. Araştırma toplamda 5 bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; Karar Verme, Öz Yeterlik İnancı, Belirsizliğe Tahammülsüzlük kavramları, Karar verme, Öz Yeterlik ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük ile ilgili yapılan çalışmalar ve son olarak, Türkiye Profesyonel Turist Rehberleri Odaları Birliği’ne kayıtlı 453 Profesyonel Turist Rehberi üzerinde yapılmış çalışmanın analiz ve ilgili bulguların yer aldığı Araştırma bölümüdür. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Genel Öz yeterlik Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Genel Karar Verme Stilleri Ölçeği kullanılmış, toplanan veriler IBM SPSS Statistics 25.0 ve IBM SPSS Amos 25.0 paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; öz yeterlik ve alt boyutları ile ve belirsizliğe tahammülsüzlük ve alt boyutlarının genel karar verme stilleri alt boyutlarını 25 ilişki üzerinden yordadığı ve karar verme stillerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. İki değişken ve alt boyutlarının tamamıyla anlamlı ilişki ortaya koyan alt boyutun kaçınma karar verme stili, sadece belirsizlik stres verici ve üzücüdür alt boyutuyla anlamlı ilişki gösteren alt boyutun da anlık karar verme stili olduğu saptanmıştır

The purpose of this study is to attempt comprehending the relationship between Self-Efficacy Belief, Intolerance of Uncertainty, and socio-domestic variables in the behavior of Professional Tourist Guides in applying to Decision Making styles. The research is divided into a total of 5 segments; Decision Making, Self-efficacy Beliefs, Intolerance of Uncertainty, Studies on Decision Making, Self-Efficacy and Intolerance of Uncertainty, and finally, the research section of the study on 453 Professional Tour Guides registered to the Union of Professional Tour Guides Chambers of Turkey, including the analysis and related findings. Personal Information Form, General Self-Efficacy Scale, Intolerance of Uncertainty Scale, and General Decision-Making Styles Scale were used as data collection tools. IBM SPSS Statistics 25.0 and IBM SPSS Amos 25.0 were utilized to analyze the gathered data. As a result of the research, It was concluded that self-efficacy and sub-dimensions and intolerance to uncertainty and sub-dimensions predicted the general decision-making styles sub-dimensions over 25 relationships and affected decision-making styles. It was determined that the sub-dimension that showed a significant relationship with both of the variables and sub-dimensions was the avoidant decisionmaking style, and the only sub-dimension that displayed one significant relationship with the uncertainty is stressful and distressing sub-dimension was the spontaneous decision-making style.
Keywords: Belirsizliğe Tahammülsüzlük Decision making styles; Decision making; Intolerance of Uncertainty; Karar verme; Karar Verme Stilleri; Öz yapabilirlik (Psikoloji); Öz Yeterlik İnancı; Self-actualization (Psychology); Self-Efficacy Beliefs