Yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin yenidoğanda ağrı yönetimi - Bozkurt, Hatice (My University, 2003)
Araştırma YYBÜ (Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite)'lerinde çalışan hemşirelerin bakımını üstlendikleri bebeklerde gözlemledikleri ağrı göstergelerini belirlemek ve ağrının giderilmesine yönelik yaklaşımlarını saptamak amacıyla tanımlayıcı ve analitik bir çalışma olarak planlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilip, statistik değerlendirmede ki kare, ortalama, standart sapma, frekans dağılımları ve cronba alfa tutarlılık katsayıları incelenmiştir. Araştırmamızın evrenini İstanbul ili içindeki YYBÜ'lerinde çalışan hemşireler, örneklem grubunu ise çeşitli üniversite, devlet, SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) ve özel hastanelerin YYBÜ'lerinde çalışan toplam 72 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada literatür bilgisine dayanılarak geliştirilen Hemşire Bilgi Formu ile PSQ (Pain Sensitivity Questionnaire) geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılarak ADA (Ağrı Duyarlılık Anketi) kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin mezuniyet öncesi ve sonrası ağrıya yönelik çok az eğitim aldıkları, hemşirelerin tümünün yenidoğanın ağrıyı hissettiğini düşündükleri, invazif uygulamaların yenidoğanlarda en fazla ağrıya neden olan girişimler olduklarını gözlemledikleri, yenidoğanda ağrıyı değerlendirmede en fazla davranışsal göstergeleri yorumladıkları ve ağrıyı gidermede nonfarmakolojik yöntemleri kullandıkları saptanmıştır. Sonuç olarak YYBÜ'nde çalışan hemşirelerin yenidoğanda ağrının belirti/ bulgusu olarak davranışsal göstergelerden sırasıyla ağlama, huzursuzluk, genel vücut hareketlerini iyi gözlemleyip değerlendirebildikleri ancak yenidoğanda ağrıya özgü yüz ifadeleri ile yumruk sıkma, fleksiyon/ ekstansiyon gibi özel davranışları yeteri kadar gözlemleyip değerlendiremedikleri, ağrının fizyolojik göstergelerinin neler olduğunu bildikleri fakat ağrının belirti/ bulgusu olarak değerlendirme yapmada kendilerinden emin olamadıkları düşünülmektedir. NEWBORN PAIN ASSESSMENT BY THE NICU NURSES

The research has been planned as a defining and analytical study, so as to determine pain indicators observed by the NICU (Neonatal İntensive Care Unit) nurses on the infants they take care of and to assess pain removing approaches. The date obtained have been analysed via SPSS and their statistical assessment has been realised by means of median, standart deviation, frequency distribution and cronba alfa consistency coefficient. The universe of the research encompasses the nurses working in İstanbul's various NICU's, the experimental group of the research consists of 72 nurses working in different university, public, SSK, private hospital NICU's. Literature based Nurse Knowledge Form and PSQ have been used by realising validity and realibility studies. The following data have been reached; the attendant nurses have taken little education as regards pain before and after the graduation, all the nurses think that the infants feel pain, they have observed that the invasive applications bring about the most severe pain in newborn infants, they mostly analysize behavioral indicators and they use nonpharmacological methods for pain relief. In conclusion, the following data have been reached; the NICU nurses can observe and analyze behavioral pain indicators such as crying, restlessness, general body movements however they cannot observe and assess facial expressions specific to newborn pain, clenching of fist, flexion/ extension type special behaviors, they know the physiological indicators of pain but they cannot be sure about making assessments as regards pain indicators.
Keywords: Hemşirelik