Güncel medya güncel içmekan tasarımı - Dora, Elif Ayşe (My University, 2006)
‘Medya’ öteki anlamıyla ‘kitle iletişim araçları’ bireyler arasındaki sesli, yazılı veya simgelerden oluşan ilişkiler toplamıdır. ‘Mekan’, bireyin yaşam fonksiyonlarını sürdürdüğü ortamlardır. Güncel medya ve güncel iç mekan ilişkisinde, konu üç aşamada ele alınmıştır. Birinci bölümde; Medyanın ve iletişim kavramının kısaca tanımı yapıldıktan sonra, günümüzde kullanılan kitle iletişim yöntemleri, araçları, amaçları ve kullanım yerlerine değinilmiştir. Türk toplumundaki medya organları yayın kimliklerine göre listelenmiştir. Medyanın topluma ulaşma biçimlerinde, bireylerin sosyal ve kültürel yapılarının önemi vurgulanmıştır. Türk toplumunda televizyonun etkin kullanılan bir iletişim aracı olduğu belirlenmiştir. Televizyonun Türk toplumundaki yeri, önemi, kullanım şekilleri, sahip olma olanakları, yayın türleri, senelik-günlük televizyon izlenme oranları, televizyon sahibi hanelerin sayısı, izleyenlerin yaşı, cinsiyeti, statüleri, en çok izledikleri televizyon programlarının adları ve izlenme oranları, belge ve istatistiklere dayanılarak sunulmuştur. İkinci bölümde; Konu ‘mekan-medya etkileşimi’ açısından ele alınmıştır. Medyada (televizyon programlarında) ‘mekanın’ karşımıza çok çeşitli biçimlerde çıkması örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca, günümüzde İstanbul’da televizyon kullanımının oldukça fazla olduğu araştırmalarla belirlenmiş ve fotoğraflarla belgelenmiştir. Bireylerin televizyon medyasında gördüklerini farklı biçimlerde yorumlamalarına mekan – statü – televizyon birlikteliğinde değinilmiştir. Devamında, televizyon için tasarlanmış bir müzik kanalındaki biçimlerin, yaşama ve mekanlara yansıması örneklerle belgelenerek anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; Konu İstanbul ölçeğinde araştırılmıştır. İstanbul şehrindeki güncel iç mekanlar, sosyal ve kültürel yorumlarla birlikte, çalışmanın parçası olarak yapılan görsel, işitsel ve anket araştırmaları ve fotoğraflarla ele alınmıştır. Ardından, televizyondaki kurgusal ve güncel mekanlar arasında tasarım ilkeleri açısından bağlantılar kurulmuştur. Kurgusal ve güncel mekanlarda ki tasarım anlayışları bireylerin sosyal yapısı ile birlikte değerlendirilmiştir. Mekanlardaki kimlik değişimleri ve değerlendirmeleri ile medyadaki mekanlardan gerçek hacimlere geçişler anlatılmaktadır.

The media, also known as ‘the mass communication means’, is the total of the spoken, written or symbolical relations. ‘The place’ is the environment in which, a person carries out his life functions. The subject is taken up in three stages, in the relationship of the present media and the present interior place. In the first chapter; the concepts of the media and the communications were defined, the present mass communication methods, their tools, their aims and their function fields were mentioned. The media agencies in the Turkish society were listed according to their broadcasting characteristics. The importance of people’s social and cultural features in the methods media uses for reaching the society was clarified. It was designated that television is an efficient mass communication tool. The position of the television in the Turkish society, its importance, the ways of using it, the possibilities of owning it, the types of the broadcasts, the daily or yearly ratings, the number of the families who own a television, the ages of the people watching it, their gender, their status, the names of the programs people watch the most, the ratings of these programs were presented with the documents and the statistics. In the second chapter, the subject was taken according to the ‘place – media interaction’ concept. The different ways of the appearance of the place in the media were explained with some examples. After that, it was explained that the rate of owning and watching television is rather high and that fact was documented with the researches and the photographs. The fact that each person utilizes differently what he sees on television was mentioned via the ‘place – status – TV’ unity. The forms used in a music channel, broadcasting on television, and the reflections of these forms in life and in spaces were studied with examples. In the third chapter, the subject was researched in the criterions of İstanbul. The present interior places in İstanbul were studied and explained socially and culturally. The public survey and the photography were used as methods for this study. The relations between the real and the fiction places on TV were clarified according to the design principles. The design ideas of these real and fiction places were utilized with the social structure of the people. The transformation from the places on the media to the real places and the changes of the characteristics of the places were studied.
Keywords: İç Mekan (Mimari); İç Mimari; İç Mimari_Tasarım