Birey-örgüt uyumu, örgütsel adalet algısı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki üzerine bir araştırma - Küçükodacı, Zekiye Burcu (My University, 2014)
BİREY ÖRGÜT UYUMU, ÖRGÜTSEL ADALET ALGISI VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışma, birey-örgüt uyumu, örgütsel adalet algısı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin otel çalışanları açısından belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Literatürde birey-örgüt uyumu, örgütsel adalet algısı ve işten ayrılma niyeti konularındaki çalışmalarda bu üç değişkenin ayrı ayrı ya da farklı düzeylerdeki ilişkilerini araştıran çalışmalara çoğunlukla rastlanırken, üç değişkenin de bir arada ele alındığı araştırmalar sınırlı sayıdadır. Araştırmada örgütsel adalet algısı konusunda iki faktör, birey-örgüt uyumu konusunda üç faktör ve işten ayrılma niyeti konusunda bir faktör ortaya çıkmıştır. Bu faktörlerin kendi arasındaki etkileşimin ortaya konulmasına yönelik analizler yapılmıştır. Ayrıca faktörlerin cinsiyet, medeni durum, yaş, toplam çalışma yılı, kurumda çalışma yılı, yönetsel pozisyon durumu ve gelir durumu değişkenleri açısından da farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda; örgütsel adalet algısı ile birey örgüt uyumu arasında pozitif yönlü ve güçlü, örgütsel adalet algısı ile işten ayrılma niyeti arasında negatif yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Birey-örgüt uyumu ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilirken faktörler boyutunda bu ilişkini anlamlı olduğu analizlere de ulaşılmıştır. Ayrıca faktörlerin birbirlerine etki düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, yaş, yönetsel pozisyon ve gelir durumuna göre farklılık gösterdiği analizler sonucu ortaya çıkmıştır. rey-Örgüt Uyumu, Örgütsel Adalet, Örgütsel Adalet Boyutları, İşten Ayrılma Niyeti.

A RESEARCH ABOUT THE RELATİONSHİP AMONG PERSON-ORGANİZATİON FİT, PERCEPTİON OF ORGANİZATİONAL JUSTİCE AND İNTENTİON TO LEAVE This research aims to determine the relationship among person-organization fit, perception of organizational justice and intention to leave in terms of the hotel employess. İn the literature; although the studies mostly deal whit person-organization fit, organizational justice and intention to leave seperately the studies on these subjects together are very limited. After the assessimnet of the survey, which is designed for the research, two factors in the perception of organizational justice, three factors in person-organization fit only one factor in intention to leave emerged. An analysis was carried out the determine the interaction among these factors. Besides, these factors were examined to see if they differentiate according to same variables, like gender, marital status, age, total working years, working in institutions, managerial position and income situation. The analiysies show that; there is a pozitive and strong cohesion between organizational justice and person-organization fit, and a negative and weak cohesion between organizational justice and intention to leave, there is no significant relation between person-organization fit and intention to leave, but there is a significant relation in the factors level. Moreover, the factors’ influence to each other is different according to gender, marital status, age, total working years, working in institutions, managerial position and income situation. Person-Organization Fit, Organizational Justice, Organizational Justice Dimensions, intention to leave an organization.
Keywords: Birey; İşletme, Otel; Örgüt; Yönetim ve Organizasyon