Wistar ve genetik absans epilepsili (gaers) sıçanların testis dokusunda gama-aminobütirik asit immünreaktivitesinin incelenmesi - Gürsoy, Duygu (My University, 2015)
stoloji ve Embriyoloji ZET Amaç: Bu çalışmada, genetik absans epilepsili sıçanlarda testis dokusundaki morfolojik değişimlerin, apopitozun ve gama-aminobütirik asit (GABA) lokalizasyonunun histokimya, immünhistokimya ve immünsitokimya yöntemleriyle incelenmesi ve epilepside gözlenen infertilite açısından yorumlanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yetişkin GAERS ve Wistar sıçanların testis dokuları perfüzyon fiksasyonundan sonra çıkarıldı ve dokulara ışık ve elektron mikroskopik takip uygulandı. Morfolojik inceleme için hematoksilin-eosin ve Masson’un trikrom boyaları, akrozom incelemesi için PAS reaksiyonu, apopitoz değerlendirmesi için TUNEL yöntemi, GABA lokalizasyonu için ise immünhistokimya ve immünsitokimya yöntemleri uygulandı. Bulgular: Kalitatif morfolojik incelemelerde GAERS grubu seminifer tübül lümeninde matür spermatid kuyruk yoğunluğunda azalma gözlendi. GAERS grubunda fibrozis görülmedi. GAERS grubunda seminifer tübüllerde apopitotik indekste artış ve toplam GABA pozitif hücre indeksinde azalma saptandı. Elektron mikroskopik incelemelerde her iki grupta spermatidlerin nükleus, akrozom, boyun bölgelerinde GABA immünreaktivitesinin pozitif olduğu görüldü. Sonuçlar: Bu çalışmada absans epilepsili sıçan testisinde GABA varlığı ilk kez gösterilmiştir. GABA’nın Leydig hücre proliferasyonu, testosteron salınımı ve spermiyogenez üzerindeki etkileri düşünüldüğünde, GAERS grubundaki GABA pozitif hücre indeksindeki azalmanın germ hücre apopitozuna neden olabileceği ve sperm üretimini azaltabileceği, tüm bunların da infertiliteye neden olabileceği sonucuna varılmıştır. GAERS, GABA, testis, infertilite, immünhistokimya Department: Department of Histology and Embryology

Aim: The aim of the present study was to investigate morphological changes, apoptosis and gamma-amino butyric acid (GABA) localization in the testis tissue of genetic absence epilepsy rats by histochemical, immunohistochemical and immunocytochemical methods, and to assess the results in terms of infertility. Material and Method: Adult male GAERS and Wistar rats were used in the present study. After perfusion fixation, the testes tissues were processed for light and electron microscopic investigations. Hematoxylin and eosin and Masson’s trichrome stains were used to observe morphology; periodic acid-Schiff reaction for acrosome, TUNEL for the assessment of apoptosis, and immunohistochemistry and immunocytochemistry for GABA localization. Results: Qualitative morphological investigations showed decreased tail density of mature spermatids in the seminiferous tubules. There was no evidence of fibrosis in GAERS group. Apoptotic index was increased and total GABA positive cell index was decreased in GAERS group. Electron microscopic observations showed the presence of GABA in the nucleus, acrosome, neck and tail regions of the spermatids in both groups. Conclusion: The present study showed for the first time the presence of GABA in the testis of absence epileptic rats. Considering the effects of GABA on Leydig cell proliferation, testosterone secretion and spermiogenesis, we suggest that decreased GABA positive cell index in GAERS may cause apoptosis of germ cells and decreased sperm production, resulting in infertility. Key Words:GAERS, GABA, testis, infertility, immunohistochemistry
Keywords: Embriyoloji; Histoloji