Determination of attitudes and behaviours in relation to active aging in individuals aged over 60 who are living in nursing homes - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Yaşlanmayla beraber açığa çıkan sağlık sorunlarının belirlenmesi birey ve toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çalışmamızda amaç, katılımcıların; beslenme, fiziksel ve sosyal aktivite gibi günlük alışkanlıklarının ve sağlıkla ilişkili davranışlarının ve kronik sağlık sorunlarının belirlenmesidir. Hastalar ve Yöntem: Araştırma kesitsel tiptedir. Çalışmaya farklı huzurevi ve bakımevlerinde yaşayan, akıl sağlığı yerinde 60 yaş üstü 175 kişi katılmıştır. Yüz yüze görüşmeyle yapılan mini mental testin ardından çalışmanın anketi, geriatrik depresyon ve günlük temel yaşam aktiviteleri (aktivitelerinde başkasına bağımlı olma) ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların 85 (%48,6) i erkekti. Tüm katılımcıların %42,3ü hayatları boyunca düzenli olarak hiç fiziksel egzersiz yapmamıştı. Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olanlarda düzenli fiziksel egzersiz yapma sıklığı daha fazla idi (p=0,005). Beden kitle indeksi arttıkça depresyon (p=0,012) ve bağımlılığın (p=0,010) arttığı tesbit edildi. Sürekli ilaç kullananlarda depresyon, sürekli ilaç kullanmayanlara göre oldukça fazla idi (p=0,002). Katılımcıların çalışma yılları arttıkça bağımlılıklarının, istatistiksel anlamlılık olmaksızın azaldığı gözlenmiştir. Sonuç: Fiziksel egzersiz ve aktif çalışma hayatı ile ilerideki yaşlarda başka bir kişiye bağımlı olarak yaşama arasında ters orantılı ilişki saptanmıştır. Kronik sağlık sorunu nedeniyle ilaç kullanan bireylerde depresyon görülme sıklığı yüksek bulunmuştur. Beden kitle endeksinin artması ile depresyon ve bağımlılık arasında doğru orantılı ilişki vardır.

Aim: As the population ages, it is important to recognize the health problems of the elderly in relation to individual and public health issues. Our aim was to determine the daily habits and health-related behaviours of an aging population concerning factors such as nutritional status, physical and social activity levels and chronic health problems. Patients and Methods: This is a cross-sectional study. The study included 175 participants over 60 years of age that were mentally healthy and living in different nursing homes. A mini mental test, a study questionnaire, a geriatric depression scale and an activities of daily living (ADL, physically dependent on others) scale were applied to the participants face to face. Results: Eighty-five (48.6%) of the participants were male. 42.3% of the participants did not do any regular physical exercise in their life time. The frequency of regular physical exercise was higher in the physically non-dependent to others (p=0.005) group in the ADL scale. Depression and ADL scores increased with increasing body mass index (BMI) (p= 0.012 and p= 0.010, respectively). In continuous medication users depression is quite high when compared to those who do not use medication constantly (p= 0.002). With increasing working years, there was a tendency to a decrease in scores of the physically dependent on others group in ADL. Conclusion: Regular physical exercise and an active work history both have a negative correlation on dependency in ADL in later years. Depression is more common among individuals who are on medication due to chronic health problems. A greater BMI was related to a higher frequency of depression and to dependency in ADL.
Bakım evlerinde yaşayan 60 yaş üstü bireylerin etkin yaşlanma konusunda tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Keywords: Genel ve Dahili Tıp