Doğal Yaşam Döngüsü ve Temel Biyolojik Kavramların Öğretimi Üzerine Sanal Materyal Tasarımı - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Eğitim ve öğretimde etkin kavram öğrenimi ve öğretimi için günümüze kadar birçok yöntem ortaya konulmuştur. Bu çalışmada ise; öncelikle biyoloji ders içeriğinde yer alan temel biyolojik kavramlarla birlikte doğal yaşam döngüsü ile ilgili kavramlar ve terimler tespit edilmiştir. Bir sonraki aşamada ise bu kavramların daha iyi öğrenilmesini ve algılanmasını sağlamak için bazı sanal programlarla daha fazla duyuya hitap edecek şekilde hazırlanmış yani görsel, işitsel, yazımsal ve ilişkisel fikir yürütebilmeyi kolaylaştıracak dokümanlar, internet ve Digital Versatile Disc (DVD) entegreli kavramlar ve kavram kümeleri olarak hazırlanan sanal eğitim materyalleri, öğrencilerin biyoloji dersinde karşılaştıkları kavramları daha kalıcı ve etkin öğrenmeleri için online olarak sunulmuşlardır. Böylece bu şekilde hazırlanan sanal materyallerin ne kadar etkili olduğu tespit edilmeye ve ölçülmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada dünyaca ünlü bilimsel belgesel kanallarından kaydedilen 106 tane ilgili bilimsel film seçilmiştir. Bu seçilen filmlerden/videolardan araştırma konusu ile ilgili yaklaşık 1500 adet kavram ve kavram kümelerini içeren kısa video/filmler oluşturulmuştur. Araştırmanın hazırlık aşamasında, bulgu veya tespit olarak nitelendirilebilecek internet üzerindeki araştırma konusu ile ilgili kavramların, yanlış ve eksik öğretildiği tespit edilmiş ve bundan dolayı bu tür olumsuz durumları ortadan kaldırmaya ya da çözümüne yönelik Türkçe kaynaklarda yeterli öneri ve çalışmalara rastlanmamış olduğundan böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmada elde edilen bulgulara göre eğitimde kullanılan ve kullanılması zaruri olan temel nesnel ve sanal araçların (görsel grafik araçları, görsel ve işitsel video araçları, kavram ilişkilendirme araçları) bilgisayar uygulama sınıflarında öğrencilere ders olarak eğitim sürecine yayılması önerilmektedir. Ayrıca bu alanda çalışan öğretmenlerden elde edilen verilere göre; ders içinde yapılması gereken etkinlikler için ders süresinin ve değerlendirme sorularının arttırılması, dijital anlamda faydalı olan tüm etkinlik ve kaynakların tam olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli düzenlemelerin mutlaka yapılması önerilmektedir.

Many methods have been put forward for effective concept learning and teaching in_x000D_ education and training. In this study; First of all, concepts and terms related to the natural life_x000D_ cycle were determined along with the basic biological concepts in the biology course content._x000D_ In the next stage, in order to ensure that these concepts are better learned and perceived, some_x000D_ virtual programs are prepared to appeal to more senses, that is, documents that will facilitate_x000D_ visual, auditory, written and relational ideas, internet and Digital Versatile Disc (DVD)_x000D_ integrated concepts and concept sets. Virtual educational materials prepared are presented_x000D_ online for students to learn the concepts they encounter in biology lessons more permanently_x000D_ and effectively. Thus, it has been tried to determine and measure how effective the virtual_x000D_ materials prepared in this way are. In this research, 106 related scientific films recorded from_x000D_ world-renowned scientific documentary channels were selected. From these selected_x000D_ films/videos, short videos/films containing about 1500 concepts and concept clusters related to_x000D_ the research topic were created. In the preparation stage of the research, it was determined that_x000D_ the concepts related to the research topic on the internet, which can be described as findings or_x000D_ determinations, were taught incorrectly and incompletely, and therefore, there was a need for_x000D_ such a study as there were not enough suggestions and studies in Turkish resources to eliminate_x000D_ or solve such negative situations. According to the findings obtained in the study, it is_x000D_ recommended that the basic objective and virtual tools (visual graphic tools, audio-visual video_x000D_ tools, concept association tools) used in education and which are indispensable to be used in_x000D_ education should be spread to the education process as a lesson in computer application classes._x000D_ In addition, according to the data obtained from teachers working in this field; It is_x000D_ recommended to increase the duration of the lesson and the evaluation questions for the_x000D_ activities that should be done in the classroom, and to make the necessary arrangements in order_x000D_ to fully realize all the activities and resources that are useful in the digital sense.
Virtual Material Design on the Natural Life Cycle and the Teaching of Basic Biological Concepts