Üniversitelerde akademik atamalar ve yükseltilmeler - Ekici, Özcan (My University, 2009)
kseköğretim, Üniversiteler, Akademik Atama, Akademik Yükseltilme, Öğretim Elemanları. ÖZET ÜNİVERSİTELERDE AKADEMİK ATAMALAR VE YÜKSELTİLMELER Üniversitelerde akademik faaliyetler öğretim elemanları (akademik personel) tarafından yürütülmektedir. Öğretim elemanlarının göreve başlamalarının, yükselmelerinin ve görevlerinin sona ermesinin esasları kendine özgü olup, diğer kamu personelinden içerik ve usul olarak farklılık arz etmektedir. Akademik atamalar ve yükseltilmelere ilişkin temel hususlar 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile atama ve yükseltilmelere ilişkin yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Yükseköğretim Kanunu’nun yayınlanmasından sonra, vakıf üniversitelerinin de kurulması ile, üniversitelerin sayısı hızla artmıştır. Artan üniversite sayısına bağlı olarak öğretim elemanlarının sayısı da artmıştır. Son yıllarda, değişen eğitim politikaları ve artan öğretim elemanı ihtiyacı nedeni ile akademik atama ve yükseltilmelere ilişkin mevzuatta önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu çalışma ile öğretim elemanlarının atanmalarına ve yükseltilmelerine ilişkin süreçler hukuki açıdan incelenmiştir. Çalışmada atanacak/ yükseltilecek kişide aranacak nitelikler, bilimsel değerlendirme yapacak jürilerin oluşumu ve bu jürilerin yapacakları değerlendirmeler, atama/ yükseltilme sürecinde yer alan kişi ve kurulların yapacakları değerlendirmeler ile atama/ yükseltilme süreçlerine ilişkin usulü işlemler açıklanmıştır. Degree Awarded and Date : Post Graduate - November 2009 gher Education, Universities, Academic Appointment, Academic Promoting, Academic Staff.

ACADEMIC APPOINTMENTS AND PROMOTINGS IN UNIVERSITIES Academical activities have been run by academic staff in the universities. Inauguration, assignments and suspension of these staff, have unique rules, rather than public personnels have different content rules. Regarding academical appointments and promotings have Fundamentals organized with subject to 2547 numbered higher education law with appointment and promoting regulations. After higher education law has been published, the number of universities have been increased with foundation universities establishment. With respect to the increasing number of universitiesacademic staff numbers have increased as well. In recent years, due to educational politics and inquiry of the academic staff needs, the academical appointments and promotings legistlations have been dramatically made. With this postgraduate work instructor appointments procedures have been investigated by legal view. Qualificatons for academic staff who is appointed or promoted, the constitution of the scientific evaluation jury and jury evaluations, commission or individual authorized personnel’s appointments or promotings procedures, and appointments or promotings procedure process have been explained.
Keywords: Akademik Atama; Hukuk; Kamu Hukuku; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Atama_Hukuk