Tarihi geçmiş ompozit rezinleri kullanmak mümkün mü? : FTIR analizi - DOĞU, BENGÜ; ŞENOL, AYŞE ASLI; TARÇIN, BİLGE; YILMAZ ATALI, PINAR (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; son kullanma tarihleri 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl geçmiş rezin kompozitlerin (RK) dönüşüm derecelerini karşılaştırarak kullanımlarındaki güven aralığını değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Üç farklı RK'den (Herculite XRV-Ultra A2-dentin, son kullanma tarihi 3 yıl ve 1 yıl geçmiş; Herculite Classic A2, son kullanma tarihi 2 yıl geçmiş; Kerr) 9 adet disk (8 x2 mm) hazırlandı (n=3). RK silikon kalıplara yerleştirildi, her iki tarafı şeffaf bantlar ile kapatıldı ve LED ışıklı cihaz ile (Valo, Ultradent) ile 20 sn parmak basıncı altında polimerizasyonu takiben numuneler 37°C'de 24 saat distile suda bekletildi. Dönüşüm derecesini (%DC) belirlemek için Fourier Dönüşümü Kızılötesi Spektrometre (FT-IR, JASCO) ile örnekleme kullanılarak polimerize olmuş ve olmamış kompozitler üzerinde spektral analizler yapıldı. Ortaya çıkan FT-IR spektrumu, 20 °C ortam sıcaklığında 4000–400 cm-1 spektral aralığında kaydedildi; kullanılan çözünürlük dört tarama ile 4 cm-1 ’dir. Veriler SPSS (SPSS Inc.) ile tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey testleri kullanılarak analiz edildi. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alındı. Bulgular: En yüksek ortalama %DC, 1 yıllık son kullanma tarihi geçmiş RK grubu için kaydedilirken (H-6: 68,80 ± 4,544), bunu 2 yıllık son kullanma tarihi geçmiş RK grubu (H- 12: 68,268 ± 2,695) takip etmiştir. En düşük ortalama %DC 3 yıl üstü RK grubu için kaydedilmiştir (H-24: 68.032 ± 4.641). Üç grup arasında %DC değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (P=0,096). Sonuç: Bu çalışmanın sınırları dahilinde; son kullanma tarihleri üzerinden 1, 2 ve 3 yıl geçmiş kompozitler benzer %DC sonuçları gösterdi. Klinisyenlerin, üreticiler tarafından önerilen son kullanım tarihi talimatlarını takip etmeleri gerekmektedir

Aim: The aim of this study is to evaluate the confidence interval in the use of resin composites (RC) with expiration dates of 1-year, 2-years and 3-years by comparing the conversion degrees. Material and Methods: 9 discs (8x2 mm) were prepared from three RC (n=3), (Herculite XRVUltra A2-dentine; 3-years expired, 1-year expired. Herculite Classic A2, 2-years expired, Kerr). RC were placed in silicone molds, covered with mylar strips on both sides and polymerized with a LED light-curing unit (Valo, Ultradent) under finger pressure for 20s. The polymerized samples were kept in distilled water for 24 hours at 37C. Spectral analyses were performed on uncured and cured composites using sampling with Fourier Transform Infrared (FT-IR, JASCO) to determine the degree of conversion rates (DC%). The resulting FT-IR spectrum was recorded in the spectral range of 4000–400 cm-1 at ambient temperature of 20 °C; the resolution used was 4 cm-1 with four scans. Data were analyzed with SPSS (SPSS Inc.) using one-way Analysis of variance (ANOVA) and Tukey tests. Significance level was set at p<0.05. Results: The highest mean DC% was recorded for the RC group with 1-year expiration date (H-6: 68,80 ± 4,544), followed by the 2-years expired RC group (H- 12: 68,268 ± 2,695). The lowest mean DC% was recorded for the RC group with 3-years of expiration date (H-24: 68,032 ± 4,641). There was no statistically significant difference between the three groups in terms of DC% values (p=0.096). Conclusion: Within the limitations of this study, composites with expiration dates of 1-, 2-, and 3- years showed similar DC% results. Clinicians are required to follow the expiration date guidelines recommended by the manufacturers.
Keywords: Dönüşüm Derecesi; FT-IR; LED; Kompozit Rezin; Son Kullanma Tarihi; Composite resin; conversion degree; expiration date