Televizyon programı formatlarında sosyal medya etkisi : çocuktan al haberi örneği - Kamacı, Serap (My University, 2020)
Görsel ve işitsel unsurlarla kitlelere ulaşmanın en etkili yollarından birisi olarak kabul edilen televizyon, yıllar içerisinde gücünü arttırarak izleyicilerini ekran başında tutmayı başarmıştır. Ancak teknolojik gelişmelerle beraber izleyiciler yeni mecralara doğru yönelmeye başlamış, buralarda vakit geçirme eğilimine yönelmişlerdir. Böylece televizyon, izleyicilerini birer kullanıcı olarak sosyal medya kanallarıyla paylaşmak durumunda kalmıştır. Web 2.0 olarak adlandırılan söz konusu bu yeni teknolojik gelişmeler, beraberinde getirdiği imkanlarla iletişimde radikal değişikliklere de ortam hazırlamıştır. Televizyon karşısında pasif ve edilgen durumdaki insanlar, internet teknolojisinin gelişimiyle beraber aktif ve etken duruma gelmiştir. Özellikle sosyal medya platformlarının hızlı gelişim göstermesi ve yayılmasıyla kullanıcılar artık bu yeni ortamda, yeni dijital kimlikleriyle var olmaya başlamışlardır. Kullanıcılar söz konusu platformları blog yazma, bilgi paylaşımı, arkadaşlıklar kurma gibi amaçlarla kullanarak zamanlarının çoğunu bu mecralara ayırmışlardır. Web 2.0 teknolojisiyle tanıştığımız sosyal medya platformları sadece insanların alışkanlıklarını değil, diğer kitle iletişim araçlarını da etkilemiş ve onlardan etkilenmiştir. Bu etkileşimli iletişim olanaklarıyla beraber televizyon ve buna bağlı olarak televizyonda yer alan programlar da kısmen değişime uğramıştır. Canlı yayın programları interaktif bir hal almaya, programlar içerisine seyirci yorumları dahil edilmeye başlanmıştır. Dahası söz konusu sosyal medya kanallarından ürettikleri içeriklerle tanınıp, kendi kitlesini oluşturmaya başlayan kullanıcılar, bu sayede geleneksel medyada da yer alma fırsatı bulmuşlardır. Bu bağlamda televizyon ve sosyal medya ilişkisinin ne boyutta olduğu merak konusu olmuş ve bu çalışmanın temelini oluşturmuştur. Çalışma kapsamında, interaktif medyadan daha eski bir dönemde yayınlanmaya başlayan Çocuktan Al Haberi adlı programın, etkileşimli ortamların yaygınlaşmasının ardından tekrar yayınlanmaya başlayan versiyonu incelenmiştir Söz konusu programın 2016- 2019 yılları arasında yayınlanan 4 sezonu içerisinden 20 bölüm incelenmek üzere seçilmiştir. Seçilen bölümler teknolojik determinizmin ışığında içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu bağlamda programda yer alan katılımcılar, katılımcılara sorulan sorular ve katılımcıların programda göründükleri süre boyunca sorulara verdiği yanıtlar incelenmiştir. Çalışma, tüm bu incelemelerin sonucunda sosyal medyanın televizyon formalarını ne derece etkilediğini ortaya koymaktadır. Özellikle katılımcılar ve katılımcıların söylemlerinin sosyal medyada tekrar üretilmesi ve bunun akabinde katılımcılarının sosyal medyadaki aktifliğinin televizyonda görünme süreleriyle doğru orantıda olmasından yola çıkılarak televizyon ve sosyal medyanın tek taraflı değil, karşılıklı olarak birbirlerini etkilediği bir durum söz konusudur.

Considered as one of the most effective ways to reach audiences with visual and auditory elements, television has managed to keep its viewers on the screen by increasing its power over the years. However, with the technological developments, the viewers have started to tend towards new medias and tend to spend time there. Thus, television had to share its viewers as users with social media channels. These new technological developments, called Web 2.0, have prepared the environment for radical changes in communication with the opportunities it brings. People who are passive in front of television have become active with the development of internet technology. Especially with the rapid development and spread of social media platforms, users have started to exist with their new digital identities in this new environment. By using these platforms for blogging, sharing information and making friendships, users devote most of their time to these medias. Social media platforms that we met with Web 2.0 technology not only affected people's habits, but also other mass media and were affected by them. Along with these interactive communication opportunities, television and, accordingly, the programs on television have partially changed. Live broadcast programs have started to become interactive, and audience comments have started to be included in the programs. Moreover, users who became known for the content they produced from these social media channels and started to build their own audience, found the opportunity to take part in traditional media.In this context, the extent of the relationship between television and social media has been a matter of curiosity and formed the basis of this study. Within the scope of the study, the version of the program named Çocuktan Al Haberi, which started to be broadcasted in an earlier period than interactive media, started to be published again after the spread of interactive media, was examined. Out of the 4 seasons of the program broadcast between 2016 and 2019, 20 episodes were selected to be examined. Selected chapters were analyzed using content analysis method in the light of technological determinism. In this context, the participants in the program, the questions asked to the participants and the answers given by the participants to the questions during their appearance in the program were examined. The study reveals to what extent social media affects television program formats as a result of all these examinations. Especially, based on the reproduction of the discourses of the participants and the participants on social media and the fact that the activity of the participants on social media is in direct proportion to the time they appear on television, there is a situation in which television and social media affect each other mutually, not unilaterally.
Keywords: Çocuktan Al Haberi; Fenomen; Influencer; İçerik Analizi; Motion pictures and television; Sinema ve televizyon; Social media; Sosyal Medya; Television; Television programs; Televizyon Content analysis; Televizyon programları