Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’de intiharlar ve nedenleri (1926-1931) - Karaca, Hikmet (My University, 2022)
Türk toplumu 1912-1922 yılları arasında uzun bir savaş dönemi geçirmiş ve birçok insan bu uzun süreçten birçok yönden olumsuz olarak etkilenmişti. 1922’de son bulan savaş döneminden sonra Türkler dağılan imparatorluklarının yerine bir cumhuriyet kurarak varlıklarını ulus devlet olarak devam ettirmişti. Cumhuriyet, Türkler için yeniydi ve birçok yenikliklere gebeydi. Art arda yapılan sosyal, siyasal ve hukuksal devrimler zaten sarsılmış olan toplumu bu defa eski olanla yeni olan arasında bırakmıştı. Yeni olanı tam olarak içselleştirenler hayatlarında yeni bir sayfa açarak yaşamaya devam ederken, eski olandan vazgeçmeyen ve eski ile yeni arasında gidip gelen kararsızlar ise ruhsal bir acı çekmişti. Kararsızların çektiği ruhi sancılar, tutunacak bir dal ve kendilerini adayacak bir amaç bulamadıklarında onları kurtuluş olarak gördükleri ölüme sürüklemişti. Ancak ölümde kurtuluş arayanlar sadece ruhi sancılar çekenler değildi, aşk ve eğitim hayatında başarısız olanlar, sefalet çekenler, aldatılanlar ve maddi olarak iflas edenler de Azrail’in ipine sarılmışlardı. İntihar vakaları en çok kadınlarda görülüyordu. Onların intihar nedenleri arasında aşk en başta geliyordu. Aşk hayatlarında karşılaştıkları engeller bazen ailevi bazen de aldatılma ve terk edilmeleriydi. Kadın intiharlarının bir diğer nedeni ise ailevi sorunlardı. Ailevi sorunlar ise büyük oranda aile kavramının da değişimden etkilenmesiyle ortaya çıkmıştı. Aile bireylerinin ev içindeki konumları, modern aile kavramı ile bağlantılı olarak değişmeye başlamıştı. Ailevi sorunlar bazen anne-babadan, bazen kardeşlerden ve evli olan kadınlar için eşlerinden kaynaklanıyordu. Erkelerin intihar nedenleri ise ailevi sorunlar, aşk ve işsizlikti. Özellikle 1929 Dünya Ekonomik Krizi’nin de etkisiyle borç ve iflas erkeklerin intihar nedenleri arasına girmişti. Sonuç olarak birden çok faktörün etkili olduğu intihar vakalarının artmasıyla bu durum bir intihar salgını olarak isimlendirilmişti.

Turkish society went through a long war period between 1912-1922 and it affected many people negatively from this long process in many ways. After the war period that ended in 1922, the Turks established a republic instead of their disintegrating empire and continued their existence as a nation-state. The Republic was new to the Turks and was accessible with many innovations. The successive social, political and legal revolutions left the already shaken society, this time between the old and the new. Those who fully internalized the new and continued to live by opening a new page in their lives, while those who did not give up on the old and oscillated between the old and the new, suffered a spiritual pain. The spiritual torment of the indecisive drove them to death, which they saw as salvation, when they could not find a branch to cling to and a purpose to devote themselves to. However, those who sought salvation in death were not only those who suffered from spiritual pain, but also those who failed in love and education, those who suffered misery, those who were deceived and those who were financially bankrupt, also clung to the rope of Angel Of Death. Suicide cases were mostly seen in women. Among the reasons for their suicide, love was the foremost. The obstacles they faced in their love life were sometimes family and sometimes cheating and abandonment. Another reason for female suicides was family problems. Family problems arose as a result of the change in the concept of family to a large extent. The position of family members in the home began to change in connection with the concept of the modern family. Family problems were sometimes caused by parents, sometimes by siblings, and for married women, their spouses. Among the reasons for men to commit suicide were family problems, love and unemployment. Especially with the effect of the 1929 World Economic Crisis, debt and bankruptcy became one of the causes of suicide for men. As a result, this situation was named as a suicide epidemic due to the increase in suicide cases where multiple factors were effective.
Keywords: Epidemic; History; İnkılap; İntihar; Müntehir; Revolution; Salgın; Suicidal; Suicide; Tarih; Turkey; Türkiye