Eğitimde özdeğerlendirme, özdeğerlendirme kriterlerinden çalışan memnuniyetinin önemi ve bir araştırma - Yılmaz, Hale Dilara (Karapınar) (My University, 2004)
Soyadı: Hale Dilara YILMAZ (KARAPINAR) letme Uluslararası Kalite Yönetimi Prof. Dr. Canan ÇETİN Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Temmuz 2004 mde Özdeğerlendirme, Çalışan Memnuniyeti Soyadı: Hale Dilara YILMAZ (KARAPINAR) letme Uluslararası Kalite Yönetimi Prof. Dr. Canan ÇETİN Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Temmuz 2004 mde Özdeğerlendirme, Çalışan Memnuniyeti

EĞİTİMDE ÖZDEĞERLENDİRME, ÖZDEĞERLENDİRME KRİTERLERİNDEN ÇALIŞAN MEMNUNİYETİNİN ÖNEMİ VE BİR ARAŞTIRMA Deming’le başlayan kalite kavramı, ülkemiz de dahil olmak üzere bütün dünyayı etkisi altına almaktadır. Sadece sanayi kuruluşları değil eğitim kurumları da kaliteyi bir yaşam felsefesi haline getirme zorunluluğu içindedirler. EFQM Mükemmellik Modeli, Türk Eğitim Sistemi’nin kalitesini arttırmak amacıyla sisteme uyarlanmıştır. Özdeğerlendirme de bu çerçeve içerisinde bir kalite aracı olarak sistemin içinde varolmaktadır. Bu çalışma ile Toplam Kalite Yönetimi ve Özdeğerlendirmenin eğitim kurumlarındaki kalite yolculuğu anlatılmaya çalışılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın liderliğindeki bu yolculuk zaman yönetimi, kaynakların etkin kullanımı, motivasyon, uzmanlık, heyecan, sabır ve müşteri odaklılık gerçekleştirildiği takdirde başarıyla sonuçlanmak durumundadır. Şu andaki kalite çalışmalarını gözlemleyebilmek amacıyla çalışan memnuniyetine yönelik bir araştırma da çalışmada yer almaktadır. Name and Surname: Hale Dilara YILMAZ (KARAPINAR) Field: Management Programme: International Quality Management Supervisor: Professor Canan ÇETİN Degree Awarded and Date: Master – July 2004 Self-Assessment in Education, Worker Satisfaction ABSTRACT SELF-ASSESSMENT IN EDUCATION, THE IMPORTANCE OF WORKER SATISFACTION, WHICH IS A CRITERIAN OF SELF-ASSESSMENT, AND A RESEARCH The quality concept which started with Deming has effected the whole world including our country. Not only the industry organizations, but also the education institutions have to include quality as a life philosophy. In order to increase the quality of Turkish Education System, EFQM Excellence Model has been adapted into the system. Within this limits, self-assessment is included in the system as a quality device. With this study, the quality journey of Total Quality Management and Self-Assessment in the education instutions are explained. Together with the leadership of National Education Ministry, this journey will end with success when time management, effective use of sources, motivation, expertise, excitement, patience and customer focus are realized. In order to observe the quality studies in schools, a research measuring worker satisfaction is also included in the study.
Keywords: Eğitim; Eğitim Değerlendirmesi