Örgütsel stres kaynaklarının iş tatminine etkisi bankalarda yapılan bir araştırma - Tüzel, Yeşim (My University, 2002)
Bu araştırma çalışanların örgütsel stresleri ile iş tatminleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda iş tatmini ve örgütsel stres konusuyla ilgili sorun ve yaklaşımlar incelenip, bunlar üç bölüm üzerine oturtulmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde iş tatmini konusu, ikinci bölümde örgütsel stres konusu ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise son derece güncel alan konunun bankacılar üzerinde ne şekilde bir etki gösterdiği incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya İstanbul'da 6 bankada çalışan 130 kişi katılmıştır. fgAraştırmaya katılanlara, Minnesota İş Tatmini Ölçeği (MSQ), Örgütsel Stres Kaynakları Ölçeği ve Kişisel Bilgiler Formu uygulanmıştır. İstatistik değerlendirmelerde frekans hesapları, anova, t-test ve ki-kare kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar stres ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve stres düzeyinin düşmesiyle iş tatmininin de arttığını göstermiştir. Ayrıca son çalışılan yerdeki görev süresinin 5 yıl ve üzeri olmasının stres düzeyini anlamlı bir şekilde azalttığı, stres düzeyleri ile rahatsızlık arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve stres arttıkça rahatsızlığın da arttığı gözlemlenmiştir. Demografik özellikler incelendiğinde ise, ileri yaşlardakilerin ve evlilerin otorite ve sorumluluk, faktörlerini; üniversite ve üzeri eğitime sahip olanların yaratıcılık, sorumluluk ve sosyal seviye faktörlerin; işi isteyerek seçenlerin yeteneğin ifadesi, başarı ahlaki değerler, iş emniyeti , aktivite faktörlerini; görev süreleri 5 yıl ve üzeri olanların kendi kendine yetme faktörünü daha fazla benimseyip, bu yönlerden memnuniyet içerisinde oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca doğabilecek olumsuz durumları engellemek için, periyodik olarak iş tatmini araştırmalarının ve stresle başa çıkma seminerlerinin yapılmasının yararlı olacağı önerilmiştir.

This research has been done to determine the relation between employees organizational stress and their job satisfaction. In this study; the problems and some approache about job satisfaction and organizational stress have been examied on three section. In the first section; the job satisfaction and the second section organizational stress studied. In the last section these curent subject have been studied that how the bank workers are affected by job satisfaction and organizational stress. 130 employees working in 6 differant banks in Istanbul took part in this study. The participants were given Minnesoto Job Satisfaction (msa). Organizational Stress Resources Scale and Personel Information forms. Statistical evaluations have been accomplished through frequency calculations, anova, t test and 2. Square. The results shawed that there is a significant corelation between stress and job satisfaction and wilh decreasing stress level job satisfaction increases. (Furthermore, ıt's been observed that working 5 or more years in a same place reduces the stress level signi ficantly, and there is a significant corelation between stress level and disturbance and increasing stress also increases the disturbance. When the demographics is investigated, it is abserved that elders and married emplayees care for authority and responsibility; employees with university education or higher care for creativity, responsability and social level, empoyees who had chasen the job by will care for expression of talant, success, ethics, job safety, activity; empleyee who have been working for 5 or more years care for self-sufficiency factors. In addition, it is recommended to conduct periodical job satisfaction surveys and stress management seminers to prevent negative environments in the work places.
Keywords: Bankalar Ve Bankacılık; İnsan Kaynakları; İş Tatmini; Stres