Buhari’nin El-Camiu’s-sahih’indeki ezanla ilgili rivayetlerin hadis tekniği ve yorumu açısından değerlendirilmesi - Bilgiç, Musa (My University, 2008)
BUHÂRÎ’NİN EL-CÂMİU’S-SAHÎH’İNDEKİ EZANLA İLGİLİ RİVAYETLERİN HADİS TEKNİĞİ VE YORUMU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Çalışmamız, şeâir-i İslam’dan olan ezanın, dinimizin Kur’ân’dan sonra gelen en önemli kaynaklarından Buhârî’nin el-Câmiu’s-Sahîh adlı eserindeki Ezan Kitabında bulunan 25 konu başlığı altındaki 31 hadisin, hadis tekniği ve yorumu açısından incelenmesini konu edinmektedir. Çalışmamızı üç ana bölüme ayırdık. Birinci bölümde; Ezan ve kametin fıkhî boyutunu inceleyerek fıkıh mezheplerinin görüşlerini aktardık. İkinci bölümde; Buhârî’nin el-Câmiu’s-sâhîh’indeki Ezan Kitabında bulunan 25 konu başlığı altındaki 31 hadisin farklı kaynaklarını gösterip, ravilerinin durumu hakkında bilgi verdik ve hadislerin rivayet tekniği açısından değerlendirilmesini yaptık. Üçüncü bölümde de ezan konusunda önemli bir yere sahip olan müezzinlik ve güzel ses konusunu ele alarak ilk müezzinleri, ezanın musıkî boyutunu ve makamlarını ve ezanla ilgili gelişmeleri inceledik.

ANALAYSES THE TECHNIQUES AND COMMENTS ABOUT NARRATE OF HADITH FOR ADHAN IN BUKHARI’S AL-CÂMIU’S-SAHÎH Our work includes 31 hadiths, hadith techniques and their comments taken from 25 subjects in Adhan Book of al-Câmiu’s-Sahîh of Bukharî, which is the most second important source after Quran. We collected our work under tree parts; In the first section, basic rules of adhan and Qameth and points of view of basic denominations are pointed. In the second section, we pointed out the various resources of 31 hadith in Adhan Book of el-Câmiu’s-Sahîh of Bukharî, indicated cases about narrators and summarized the report techniques of hadiths. In the third part, we analysed the first muezzins taking in hand the case of being muezzin and beauty of sound, that is important in adhan, observed the musical dimension and modes of adan and its progress.
Keywords: Hadis; İslam Dini