Yönetici eğitiminin verimlilik üzerine etkileri - Bilici, Hüsnü (My University, 1999)
Dar anlamda üretim miktarı ile üretim faktörü arasındaki ilişki olarak tanımlanan verimlilik, geniş anlamda girdilerin etkin kullanımı, çıktının kalitesi ve maliyet sorunlarını da içeren bir kavram olarak tanımlanmaktadır. Çalışanın fiziksel ve düşünsel gücünden en yüksek düzeyde yararlanmayı ve bunu sürekli kılmayı hedefler. Bunun için çalışanların yetenek, bilgi ve becerileri, yaratıcı ve yapıcı güçleriyle birleştirilerek maksimum çıktı elde edilmeye çalışılır. İşletmelerin uluslararası alanlarda faaliyet göstermeleri onların çevre ile ilişkilerini daha geniş bir alana yaymış, iç ve dış çevre ilişkilerini daha yoğun, çok yönlü ve karmaşık bir niteliğe dönüştürmüştür. Müşterilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerden optimum fayda elde etme talepleri öncelikli amaç haline gelmiştir. Sosyal bir sistem olan eğitim, kişileri bir yandan toplumdaki genel ve özel rolleri için hazırlayarak toplumun sürmesini sağlamakta, diğer yandan yeni bilgiler ve hünerler yaratmak yoluyla da değişen koşullara uymasını kolaylaştırmaktadır. Ekonomik kalkınmada kaynakların verimli şekilde kullanılması gerekmektedir. Yönetim bu durumu etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Kaynakları verimli kullanabilmek için yöneticilerin etkin ve doğru kararlar alabilecek nitelik ve yeteneklere sahip olmaları gerekir. Esasen hiç kimsenin yetenekleri, eğitim olmaksızın istifade edilecek hale getirilememektedir.Özellikle eleman seçiminde iş ve eleman arasında tam anlamıyla sağlıklı bir seçim gerçekleşse bile, ekonomik, toplumsal ve teknolojik alanda görülen sürekli değişim ve gelişim, işletme ve başta yöneticiler olmak üzere tüm çalışanları bunlara uyum açısından yenilenmeye yani eğitime zorlamaktadır. Yaptığım araştırmaya göre yöneticinin eğitim seviyesinin artmasına paralel olarak hem işletme hem de personelin verimlilik düzeyinde bir artış olduğu saptanmıştır. In narrow term, productivity is being defined as a relation betwen production quantitiy and production factor. On the other hand, it might be also conceptualize as a combination of effective use of input, qualitiy of output and cost problems. Productivity aims to get optimum benefit from human's mental and physical power. İn order to achive this, employee' skills and abilities are being combined with their creativity and positive power. As a result of this we can obtain maximum output. Since the companies have begun to perform globally. Their relation with environment has been even more wıde-spreaded and organization's external and internal relations became much more complicated and intense than before. Getting optimum benefit from consuming goods and services has become the prior goal of customers. Education as a social system makes individuals ready for their general and private roles in society. In the mean time it makes easier to adopt dynamic conditions by creating new learnings and aptitude. Economic development is required effective and efficient usage of resources. Management is one of the major factor which effects this situation. So as to use resources efficiently, executives have to be qualified for right , prompt and effective desicion-making. As a matter of fact nobody's talent can become useful without education. Even though there is a perfect match between right person and right position especially during the recruitment process. Continious improvement and development occur in the economical, social and technological fields which push organizations, employees and executives to renew theirselves by education. According to my research , ıt was determined that increase of executive's education level results with significant boost on both employees and organizations overall productivity rate.
Keywords: Genel yönetim; YÖNETİCİ EĞİTİMİ; Yürütmenin yönetimi