Katılım bankalarında kredilendirme, maliyet ve fiyatlama: Örnek bir uygulama - Battal, Aziz (My University, 2010)
Dünyada 1970’li yıllardan itibaren şekillenmeye başlayan faizsiz bankacılık kurumsal yapısı Türkiye’de önce 1983’te “özel finans kurumu” adıyla ortaya çıkmış ve 2005 yılından itibaren de katılım bankacılığı adıyla varlığını sürdürmüştür. Bu kurumsal yapı, ürün türü, işlem hacmi ve diğer yönlerden gelişmesini devam ettirmektedir. Katılım bankacılığının kendisine has uygulama esasları bulunmaktadır. Katılım bankaları fon kullandırım gelirlerinin ortaklık usulüyle dağıtılması esasına göre fon toplamaktadır. Bu durum bilanço varlık ve yükümlülüklerini birbirine bağlamakta, böylece daha sağlam bir yapı oluşturmaktadır. Dış ve iç değişkenleri dikkate alarak, katılım bankası yöneticileri de hem büyümek hem de karlarını maksimize etmek için çalışmaktadır. Bu sebeple maliyet analizi ve fiyatlama katılım bankaları için de büyük önem arzetmeye başlamıştır. Katılım bankaları maliyet ve performanslarını ölçen reel ve esnek metodlar geliştirmek durumundadır. Bu sayede büyüme ve kârlılık hedeflerini gerçekleştire-bileceklerdir.

Corporate structure of Interest-free Banking took shape firstly in 1970s in the world. On the other hand firstly it arised in Turkey with the name of “Private Finance Institution” and since 2005 it has been dealing in the sector with the name of “Participation Banking”. This corporate structure goes on its activities by developing its variety of products, process volumes and other points. Participation Banking has its own application bases and allocates funds basing on distribution of revenues coming from disposition of funds according to the shareholding structures. This situation attaches assets and liabilities of balance sheet together and so it makes a healthy structure. Caring internal and external variables, management of Participation Banks work for both growing and maximizing the profit. Thus, cost analyses and pricing has been very important also for the Participation Banks. Participation Banks needs to real and flexible methods evaluating cost and performance. Thanks to this, they can realize the cost and profit goals.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Fiyatlama; Katılım Bankaları; Kredilendirme