Dikişsiz örme ‘’seamless’’ teknolojisinde üretimde karşılaşılan kumaş çekme sorunları ve çekmenin optimizasyonu - Atasayan, Selva (My University, 2005)
Bu çalışmada dikişsiz örme “seamless” teknolojisinde, üretimde karşılaşılan kumaş çekme sorunları ve çekmenin optimizasyonu araştırılmıştır. Bunun için önce dikişsiz örme “seamless” tekniği ele alınmış ve dikişsiz örme “seamless” makinaları -öncelikli olarak Santoni SM8-TOP2 makinası-olmak üzere incelenmiştir. Daha sonra elde edilen bu bilgiler testler yapılarak desteklenmiştir. Testler için ilk aşamada 5 değişik puntalama sayısı ile yalancı bükümlü Poliamid 6,6 70/ 68/ 2 ipliği üretilmiştir. İkinci aşamada ise bu değişik punta sayılarına sahip iplikler (60-80-100-120-140) Santoni SM8-TOP2 tipi makinada 3 farklı ayarda (30-50-70) ördürülerek kumaş üretimi yapılmıştır. Böylece farklı iplikler kullanılarak (5 farklı) ve farklı makina ayarları ile (3 tane ayarda) 15 farklı kumaş elde edilmiştir. Elde edilen bu 15 farklı kumaş laboratuarda sürtünme dayanımı, pilling, çekmezlik testine, 5 farklı puntaya sahip iplikler ise iplik mukavemet ve kopma dayanımı testine tabi tutulmuş ve testlerden elde edilen sonuçlar standartlara göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda dikişsiz örme “seamless” teknolojisiyle üretilen kumaşların çekmezlik sonuçları değerlendirilmiş ve üretimde çekmezlik sonucuna etki eden faktörler incelenerek üretime yönelik olarak çekmenin optimizasyonu ortaya konulmuştur. Ekim, 2005Selva ATASAYAN

In the study of cloth tracking problems and optimision of tracking in ‘seamless’ technology is investigated. At first ‘seamless’ technology is reviewed and seamless knitting machines at first Santoni SM 8 – TOP 2 machine is investigated. Later these knowledges is supported by doing tests. For tests at first rank with 5 different punto numbers and artificial spunned Poliamid 6,6 70/ 68/ 2 thread is produced. At secondary step the threads which have different number of puntos (60-80-100-120-140) Santoni SM 8 – TOP 2 are knitted in different grade (30-50-70) machines to produce clothes. In this was using pointing threads in 5 different machine grades and (3 grades) 15 different clothing is produced. These 15 different production is tested in laboratories for rubbing, pilling attracting tests. The threads which have 5 points is tested for endurance and breaking resistance and these results are appreciated according to the standarts. At the end of investigation the clothes which produced is investigated and tracking optimisation is brought up. October, 2005Selva ATASAYAN
Keywords: Örme