Gagne’nin Öğretim Kuramı Temelinde_x000D_ Yapılandırılmış Piyano Derslerinde İşbirlikli_x000D_ Öğrenme Yönteminin İşlevselliği - DENİZ, JALE (My University, 2020)
Bu araştırmada, Gagne’nin Öğretim Kuramı temelinde yer alan dokuz öğretim olayına göre planlanarak işbirlikli öğrenme yöntemiyle yapılan piyano derslerinin işleyişinin ve bu yönteme yönelik öğrencilerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, işbirlikli öğrenme yöntemlerindenbirlikte öğrenme tekniği kullanılmıştır.Araştırmada nitel araştırma desenlerinden eylem araştırmasımodeli kullanılmıştır. Araştırmacı bu süreçte hem dersin öğretim elemanı hem de araştırmacı olarakrol oynamıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi MüzikEğitimi Ana Bilim Dalında öğrenim gören 5 kız öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada veriler, öz veakran değerlendirme formları, performans değerlendirme formu, açık uçlu anket soruları ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen belli başlı sonuçlar şunlardır: (a) Gagne’nin dokuz öğretim olayına göreplanlanarak yürütülen piyano derslerinde kullanılan işbirlikli öğrenme yöntemlerinden birlikte öğrenme tekniğinin işleyişi başarıyla gerçekleşmiştir. (b) Piyano derslerinin işbirlikli öğrenme yöntemiyle yürütülmesi, öğrencilerin birbirlerinin öğrenmesi için gayret göstererek olumlu bağlılık geliştirmelerine sebep olmuştur. (c) Sürekli paylaşım içinde olan öğrenciler birbirlerini çalışmaya yönelik olarakmotive etmişlerdir. (d) Yüz yüze destekleyici etkileşim içinde olmalarını sağlayan bu çalışma yapısıöğrencilerin sürekli iletişim içinde olmalarını gerektirdiğinden dolayı sosyal becerilerinde de gelişmesağlamıştır. (e) Derslerde yapılan öz ve akran değerlendirmeleri grup sürecine yansımaya nedenolarak kendi öğrenmelerinin yolları ve niteliği üzerine düşünmelerini ve bilişsel öğrenmeleri ile ilgilikararlar almalarını sağlamıştır.

The aim of this research is to understand the functionality of piano lessons in a group planned with_x000D_ Gagne’s nine events of instruction and conducted with formal cooperative learning work. Students’_x000D_ views toward piano lessons were also examined. The research was conducted as action research model._x000D_ The researcher played two roles- researcher and the teacher of the group. The study group was consisted of five female students attending Marmara University Atatürk Faculty of Education as prospective_x000D_ music teachers. The main results are (a) Piano lessons planned with Gagne’s nine events of instruction and conducted with formal cooperative learning technique have been achieved successfully. (b)_x000D_ Formal cooperative learning technique in piano lessons developed positive interdependence among_x000D_ students as they were responsible of their learning. (c) Students who were in cooperation and sharing_x000D_ their experiences motivated themselves positively to studying and performing. (d) The cooperative_x000D_ learning also improved students’ social skills as they have been in a face to face direct interaction_x000D_ during the period of this study. (e) Self and peer evaluations toward their performances through the_x000D_ lessons helped them to improve their way and quality of learning thus they could make decisions on_x000D_ their cognitive learning
The Functionality of Cooperative Learning Methodology in Piano Lessons Designed in Gagne’s Instructional Theory