Kadın- erkek antrenörlerin cinsiyete göre liderlik analizleri - Başoğlu, Cihan Mert (My University, 2012)
KADIN - ERKEK ANTRENÖRLERİN CİNSİYETE GÖRE LİDERLİK ANALİZLERİ Liderlik rolleri dikkate alındığında, kadın ve erkeğin farklı davranış biçimlerine sahip olup olmadığı tartışma konusu olagelmiştir. Kadın ve erkeğin sahip olduğu toplumsal roller nedeniyle tarih boyunca erkekler yöneticiliği de kapsayan yüksek statülü mesleklere uygun görülürken, kadınlar öğretmenlik, hemşirelik ve ev hanımlığı gibi işlere uygun görülmüştür. Liderlik çalışmalarının bazılarında; statü, kurumdaki hiyerarşi düzeyi, organizasyon türü, astların niteliği ve sayısı ile yöneticinin cinsiyeti ilişkilendirilmiş ve bu değişkenler erkek ile kadınlar arasındaki farkları açıklayabilmek için kullanılmıştır. Bununla birlikte antrenörlerin liderlik davranışlarının değerlendirilmesi ve etkilerinin incelenmesi konusunda ciddi sayıda eksik görülmektedir. Bu eksiği gidermek için çalışmanın ana amacını liderlik davranışının değerlendirilmesinde antrenörün cinsiyetinin rolünün araştırılması oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda; İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki 122 antrenör tesadüfi örneklem yoluyla seçim yapılmıştır. Ölçeklerin doldurulması esasında yönerge ve hükümlere uymayan, yanlış ve eksik doldurulan anketler değerlendirme dışı bırakılarak toplam 62’si erkek, 60’ı kadın toplam 122 antrenörden toplanan veriler ile yapılmıştır. Kullanılan anket Bilge Donuk tarafından geliştirilen 30 soruluk liderlik davranışları anketidir. Anketler bizzat araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Elde edilen bilgi ve veriler t-test istatistiği ile analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda; örnekleme alınan antrenörün cinsiyeti ile liderlik davranışları arasında anlamlı bir farklılığın çıkmadığı gözlenmiştir. Araştırmanın bulguları ve sonuçları ışığında önerilerde bulunularak bir sonraki araştırmalar için diğer araştırmacılara öneriler geliştirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Liderlik, cinsiyet, antrenör LEADERSHIP ANALYSIS FOR WOMAN-MAN COACHES ACCORDING TO GENDER When leadership roles taken into account, different forms of women and men role behaviours have been the subject of this debate.Because of the social roles of men and women throughout history; high-status occupations, including the upper management has been appropriate for men, whereas teaching, nursing and being a housewife has been appropriate for women.In some postgraduate Leadership Works, the differences, status, hierarchy level in the institution, organization type, the nature and number of subordinates, and these variables are associated with the manager's gender is used to explain the differences between men and women. However, the evaluation of coaches and investigation of the effects of leadership behavior is seriously missing. The main purpose of this study was to address the evaluation of the coach behavior and the leadership role of the coach with the exploration of gender. The purpose of this work is to research the role of the gender of a coach on the leadership behaviour evaluation. For this research, 122 coaches have been randomly selected from the various quarters of Istanbul. During the filling out of scales, surveys which either do not comply with regulations and decisions, incorrect or incomplete have been left out of the evaluation. Data has been collected from a total of 122 coaches consisting of 62 men and 60 women. The survey used is the 30-question Leadership Behaviours Survey which was developed by Bilge Donuk. Surveys were personally conducted by the researcher himself/ herself. Collected data and information have been analysed by t-test statistics system. As a result of the analysis, it was observed that there is no significant difference between the gender of the selected coach and the leadership behaviour. Under the light of the research findings and results, several recommendations have been made to other researchers for the possible future researches. Leadership, gender, coach
Keywords: Antrenörlük; Beden Eğitimi ve Spor; Liderlik