Üniversite Mezunu Evli Bireylerin Evlilik Algıları Üzerine Metaforik Bir İnceleme - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu araştırmanın temel amacı üniversite mezunu evli bireylerin evlilik kavramına ilişkin algılarının metafor (eğretileme) analizi yoluyla incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri kapsamında metafor analizi yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu üniversite mezunu ve evli olan 57'si kadın 43'ü erkek olmak üzere toplam 100 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, katılımcıların evlilik kavramına ilişkin sâhip oldukları zihnî imgeleri (metaforları) belirlemek için "Evlilik ...... gibidir; çünkü ........." cümlesini tamamlamaları istenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, üniversite mezunu evli bireylerin evlilik kavramına ilişkin toplam 100 adet ve 47 farklı geçerli metafor ürettikleri görülmüştür. Bu metaforlar ortak özellikleri bakımından 6 farklı kavramsal kategori altında toplanmıştır. Katılımcıların evliliğe dâir geliştirdikleri metaforların büyük oranda olumlu içeriğe sâhip oldukları, kadınların erkeklere göre evlilikle ilgili algılarının daha olumlu olduğu ve benzer şekilde çocuk sâhibi olan bireylerin evliliğe ilişkin algılarının çocuk sâhibi olmayanlardan daha olumlu olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular benzer çalışmalar bağlamında tartışılarak çeşitli öneriler getirilmiştir

The aim of this study was to examine the perceptions of marriage concept of higher educated married persons through metaphor analysis. In this study, metaphor analysis was conducted in context of qualitative research methods. Sample group consisted of 100 persons who had higher education and married; 57 of them were women and 43 were men. The participants were asked to fill the sentence “Marriage is like……., because ……” to determine the metaphor related to marriage they had for data collection tool. According to the findings, the sample group produced 47 different valid metaphors in total of 100. These metaphors were grouped under 6 different conceptual categories considering their common traits. The developed metaphors by the participants about marriage were substantially positive, women had more positive perception about marriage than men and similarly, persons who had children had more positive perception about marriage than who were childless. These findings were discussed in the context of similar studies and various recommendations were brought forward
A Metaphoric Examination of Marriage Perception of Higher Educated Married Persons
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Psikoloji; Sosyal Çalışma; Sosyoloji