Obez hastalara uygulanan hemşire eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi - Alıcı, Meryem (My University, 2006)
OBEZ HASTALARA UYGULANAN HEMŞİRE EĞİTİMİNİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Araştırma verilen hemşirelik eğitiminin metabolik, psikolojik ve yaşam kalitesi parametreleri üzerine etkisini incelemek amacıyla 80 deney, 80 kontrol, 160 obez olguda yapılmıştır. Deney grubuna üç ay süre ile altı eğitim oturumu yapılmış; kontrol grubuna çalışma süresince hiçbir müdahalede bulunulmamış, hastalar rutin yaşamlarını sürdürmüşlerdir. İlk görüşmede ve eğitim oturumları bittikten 6 ay sonra olguların metabolik, psikolojik parametreleri ve yaşam kalitesi incelenmiştir. Metabolik parametre olarak, obezite değerleri (BKİ, bel çevresi), açlık kan şekeri (AKŞ), HbA1c, trigliserid (TG), total kolesterol (TK), sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB); psikolojik parametre olarak depresyon, benlik saygısı, beden imajı ve sürekli kaygı düzeyi ele alınmış, yaşam kalitesi fiziksel ve mental boyutları içeren 8 alt başlıkta incelenmiştir. Eğitim sonunda deney grubundaki olgular ortalama 6,7 kg kaybetmiş, BKİ 1,87 kg/ m2, bel çevresi 4,45 cm (p<0,001), TK 8,35 gr/ dl (p<0,01), HbA1c %0,82 (p<0,01), SKB 1,68 mm/ Hg (p<0,05) azalmış; kontrol grubunda ikinci görüşmede metabolik parametreler kötüleşme yönünde değişmiş; bu değişim TG (p<0,001), AKŞ, HbA1c (p<0,01) ve SKB (p<0,05) alanında anlamlı fark yaratmıştır. Deney grubunda eğitim sonrasında depresyon azalmış ve benlik saygısı artmış (p<0,001); kontrol grubunda ise durumluluk kaygı puanı artmıştır (p<0,01). Deney grubunda yaşam kalitesi ölçeğinde yer alan 8 alt gruptan 5’inde eğitim sonrasında anlamlı artışlar olmuş; kontrol grubunda ise, emosyonel rol güçlüğü boyutu hariç, alt grupların tümünde düşüş görülmüştür. Sonuç olarak hemşire eğitiminin obez bireylerin metabolik, psikolojik parametreleri ve yaşam kalitelerinin geliştirilmesi/ iyileştirilmesinde etkili olduğu belirlenmiştir.

EFFECTS OF EDUCATION GIVEN BY A NURSE IN OBESE PATIENTS The researchers examined the effects of a nurse education on metabolic, psychological parameters and quality of life (QOL) in 160 obese patients (80 intervention, 80 control). six education classes during first three months were held for the intervention group. Participants in the control group were provided with routine outpatient services and were asked to maintain their usual lifestyle. Data were gathered at baseline and at the end of 6 months. We evaluated obesity measurements (Body Mass Index –BMI-, waist circumference –WC-), fasting blood glucose (FBG), HbA1C, trygliserides (TG), total cholesterol (TC), systolic blood pressure (SBP), and diastolic blood pressure (DBP) as metabolic parameters; depression, self-esteem, body image, and state anxiety level as psychological parameters, and QOL. At the end of 6 months body weight (BW), BMI, WC, TC, HbA1C, and SBP of the intervention group had declined significantly. From baseline to 6 months, the mean reductions in BW, BMI, WC, TC, HbA1C, and SBP were 6.7 (kg), 1.87 (kg/ m2), 4.45 (cm), 8.35 (gr/ dl), 0.82 (%), and 1.68 (mmHG) respectively. Trigliserides, FBG, HbA1C, and SBP had worsened in the control group. Mean depression scores had decreased significantly, self-esteem and five QOL domains’ scores in the SF-36 had increased significantly in the intervention group. Mean state anxiety score of the control group had increased significantly, while all QOL domains scores, except emotional role had decreased. In conclusion, results demonstrate the benefits of a nurse education on metabolic, psychological parameters and QOL in obese patients.
Keywords: Hastalıklar_Fizyolojik Durum; Hemşireler_Sağlık Hizmetleri