Türk Basınında Mussolini İtalyası (1939-1945) - Demir, Ayçin (My University, 2016)
1861 yılında birliğini tamamlayarak tek bir krallık haline gelen İtalya, bu tarihten sonra büyük devlet olmak amacıyla sömürge elde etmeye çalışmıştır. Bu süreçte ilk olarak Osmanlı Devleti’nin Tunus eyaletini işgal etmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. 1911 yılında ise Avrupa’nın büyük devletlerinin de onayı ile Trablusgarp’ı işgale başlamıştır. Bu savaş sonucunda imzalanan Uşi Antlaşması ile Trablusgarp, İtalya’ya bırakılmıştır. Daha sonra Birinci Dünya Savaşı’nda yayılımcı siyasetini devam ettiren İtalya, savaşın getirdiği politik ve ekonomik etkilere karşı bir bunalım sürecine girmiştir. Bu dönemde siyasi gruplar arası çatışma ise İtalya’yı iç savaş durumuna sürüklemiştir. Buradaki şartlar eski sosyalist yeni faşist lideri Benito Mussolini’yi ön plana çıkarmıştır. Dönemin şartlarından yararlanan Mussolini ise 1922’de bir darbe ile başbakan olmuş ve İtalya’da faşist rejim başlamıştır. Faşist dönem İtalya için emperyalist faaliyetlerin ikiye katlandığı bir süreç olmuştur. Mussolini, İtalya’nın Roma İmparatorluğu dönemine atıf yaparak adeta yeni dünyanın sezarı olma hayalleri kurmuştur. Nazi şefi Hitlerle Faşist duçesi Mussolini’nin faaliyetleri Mihver Bloku’nu doğurmuş ve bu süreçte dünya yeni bir büyük savaşa sürüklenmiştir. 1939-1945 yılları arasında meydana gelen bu savaşta İtalya’nın faşist ve yayılımcı politikası zirve yapmış, ancak 1943 yılında bu zirveden düşüşü de bir o kadar ani ve derin olmuştur. Bu tarihten sonra İtalyan yarımadası müttefikler ve Naziler tarafından işgal edilmiştir. 1945 yılında Nazilerin teslim olmasıyla İtalyan toprakları da savaş alanı olmaktan çıkmıştır. İtalya’yı bu savaşa sürükleyen Benito Mussolini ise kendi vatandaşları tarafından kurşuna dizilmek suretiyle öldürülmüştür.

Italy, which had been completed its union and became a single kingdom in 1861, tried to obtain colony with the aim of being a big state. In this process, they initially tried to occupy Tunusia province (which belongs Ottoman Empire) however it had no success. Also in 1911, with the approval of big European countries, they started to occupy Tripoli. As a result of this war, they entered into Ouşhy Agreement and Tripoli had given to Italy. Thereafter; Italy, which was kept its emperialistic diplomacy in World War I, found itself in a crisis because of the political and economical effects of the war. Meanwhile in this period, there was conflict between poiticial groups so this brought on civil war in Italy. This conditions put forward the earlier socialist and recent fascist leader Benito Mussolini. Mussolini, took advantage of this and take the chair with coup d’etat in 1922 and fascist regime got started in Italy. Fascist period was a process that imperialist actions double effect in Italy. Mussolini attributed to The Roman Empire of Italy and dreamed to be Caesar of the new world. Nazi leader Hitler and fascist duce Mussolini’s actions brought Axis Powers and in this process, the world had been driven into the new war. In this war (1939-1945) Italy’s fascist and imperialistic diplomacy came out top but in 1943 they falled down in a dramatic and abstuse way. Then, Italian peninsula had been occupied by allied and Nazis. In 1945, the Nazis surrendered and that’s why Italy had been stopped to be in war. Benito Mussolini, who drove into the Italy to the war, had been executed by firing squads.
Keywords: Basın; Dış ilişkiler; İtalya; Türkiye