Özel emeklilik sistemleri ve Türkiye’de hayat sigortalarından bireysel emeklilik sistemine aktarım süreci - İncidüzen, Murad Arno (My University, 2008)
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE’DE HAYAT SİGORTALARINDAN BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE AKTARIM SÜRECİ Son yıllarda yaşanan sigortacılık alanındaki gelişmeler, gerek hayat sigortacılığının gerekse bireysel emeklilik sisteminin gelişimini doğrudan doğruya etkilemiştir. Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve küreselleşmenin etkisi ile de Türkiye sigortacılık alanındaki bu gelişmelere ayak uydurmuştur. Türkiye, Avrupa Birliğine uyum çalışmalarında gerek teknolojik gelişimler gerekse halkın sigorta konusunda bilinçlenmesi ile önemli avantajlar elde etmiştir. Bu çalışma ile Türkiye’de hayat sigortalarından bireysel emeklilik sistemine aktarım süreci ve aşamaları, hayat sigortasının ve bireysel emeklilik sisteminin farkları, katılımcılarına sağlayacağı avantajlar uygulamalı olarak anlatılmaya çalışılmıştır. Sosyal güvenlik sistemlerinde yaşanan krizlerin ülke ekonomilerini doğrudan doğruya etkilediği görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada çeşitli Avrupa ülkelerinin emeklilik sistemleri karşılaştırılmış ve gelişmiş ülke örneklerinde görüldüğü gibi, krizlerin üstesinden gelmede özel emeklilik sistemlerinin ve sigorta sektörünün tartışmasız katkılarının çok büyük olduğu görülmüştür. The developments seen nowadays in the area of insurance business, have directly effected the development of either life insurance or pension fund systems. By the effect of capital market which deepens, and the globalisation, Turkey has kept up with the evoluation in this area of insurance business. Turkey has acquired many important advantages in the European Community integration period, either by technological developments or by the people’s conscioussness about the insurance. With this study, the period and stages of transfer from life insurance to pension funds, the advantages it will bring to the participants, and the differences between life insurance and pension funds has been explained by applied researches. It has been seen that the crisis in social security systems have directly effected the national economy. Besides, in this research, the retirement systems in different European countries have been compared and, it is seen in the examples of developed countries, that private retirement systems and the insurance sector’s contributors have a great effect to overcome the crisis beyond controversy.
Keywords: Bireysel Emeklilik; Hayat Sigortaları; Sigorta_Türkiye; Sosyal Güvenlik; Sosyal Güvenlik_Türkiye