Sinüs tabanı augmentasyonunda polietilen glikol hidrojel membran kullanımı ve kollajen membranla kıyaslanması - Bayram, Ferit (My University, 2015)
Sinüs Tabanı Augmentasyonunda, Polietilen Glikol Hidrojel Membran Kullanımı Ve Kollajen Membranla Kıyaslanması Alveolar kemik defektlerinin tedavisi için uygulanan yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (YDR) işlemlerinde, epitelin migrasyonunu engellemek için bariyer membran kullanımı gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, sinüs tabanı augmentasyonu operasyonunda, aynı kemik doldurucu materyal kullanıldığında, polietilen glikol (PEG) hidrojel membranın, standard kollajen membranla klinik, histolojik ve radyolojik olarak karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda, araştırmaya dahil olma kriterine uygun 14 hastaya 20 sinüs tabanı augmentasyonu operasyonu planlandı. 10 çalışma ve 10 kontrol grubu olmak üzere 20 operasyon yapıldı. Operasyon sırasında tüm hastalara kemik doldurucu materyal olarak inorganik sığır grefti, koruyucu membran olarak kontrol grubu hastalarına kollajen membran, test grubu hastalarına ise PEG-membran uygulandı. Test ve kontrol grubu hastalarına en az 6 ay sonra dental implantlar yerleştirildi. Dental implantlar yerleştirilirken implant yuvalarından alınan materyaller, histopatolojik olarak incelendi. Yapılan histolojik incelemelerde elde ettiğimiz sonuçlara göre, çalışma ve kontrol grupları kıyaslandığında yumuşak doku/ sert doku orantısı arasında ve farklı zamanlarda yapılan RFA ölçümleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Çalışma ve kontrol grubundaki hiç bir hastada membran açığa çıkmadı. Farklı zamanlarda yapılan VAS skorları analizlerinde de anlamlı bir fark bulunamadı. Çalışmanın sonucunda PEG-membranın, sinüs tabanı augmentasyonu işlemlerinde kollajen membrana alternatif olarak tercih edilebilecek bir bariyer membran olduğu bulundu. tabanı augmentasyonu, polietilen glikol hidrojel membran, inorganik sığır grefti, kollajen membran.Influence of a Biodegradable Synthetic Hydrogel Used as a Guided Bone Regeneration Membrane in Sinus Floor Augmentation.

A barrier membrane should use to prevent particularly the epithelial migration during guided tissue regeneration. The purpose of this study is to compare clinical, histological and radiological aspects of polyethylene glycol hydrogel membrane and standard collagen membrane in sinus floor augmentation operations when the same bone filling material used. In our study, 20 sinus floor augmentation surgeries performed on 14 patients according to criteria to be included in the study. 20 operations were divided into two groups: 10 study and 10 control group. During the operations, anorganic bovine graft were used to all patients as bone filling material. As protective membrane, collagen membrane was used for control group patients, as well as PEG-membrane for the study group. Dental implants were placed in minimum after 6 months. During dental implant surgeries samples were collected from implant spaces, and then were analyzed histopathologically. According to the results obtained in the histological examination, study and control groups compared to soft tissue/ hard tissue ratio, RFA measurements and VAS scores made at different times were no statistically significant difference between groups. During the healing period there was no membrane exposure in both groups. As a result of the study, it was found that PEG-membrane can be an alternative to the collagen membrane, as a barrier in sinus floor augmentation procedures. nus floor augmentation, poliethylen glycol hydrogel membrane, anorganic bovine bone, collagen membran.
Keywords: Ağız; Çene; Diş; Hastalıkları