Detection of cargo package drop - Erdoğan, Alper Tunga (My University, 2022)
Son yıllarda e-ticaretin yaygınlaşması bu alandaki işlem hacminin hızla artmasına neden olmuştur. Şu anda pandeminin de etkisiyle, yüksek fiyatlı veya kırılgan eşyaların da e-ticaret vasıtasıyla temin edilebileceği, artık çoğu kişi tarafından kabul edildi. Ancak önemli bir sorun, mevcut lojistik şirketlerinin bu tür hassas malları güvenle taşındığından nasıl emin olunacağıdır. Bu sorunu çözmek için bu tezde çok düşük güçle çalışan bir cihaz tasarımı önerilmektedir. Tasarlanan cihaz doğrudan kargoyla gönderilecek olan paketin üzerine sabitlenecek ve müşteriye teslim edilene kadar geçen sürede, kargonun düşüp düşmediği tespit edecektir. Düşme tespiti için ivmeölçer ve jiroskoptan faydalanılmıştır. Ayrıca kısa sürede pil değişimi gerektirmeden cihazın tekrar kullanılabilmesi için mikrodenetleyici tarafında düşük güçte çalışmaya yönelik gömülü yazılım gerçekleştirilmiştir.

The spread of e-commerce in recent years has led to a rapid increase in the volume of transactions in this area. Currently, with the effect of the pandemic, it is now accepted by most that high-priced or fragile items can also be obtained through e-commerce. However, a major issue is how to make sure existing logistics companies move such sensitive goods safely. To solve this problem, a very low-power device design is proposed in this thesis. The device is fixed on the package or box to be sent directly by cargo and detects whether the cargo has fallen within the time elapsed until it is delivered to the customer. Accelerometer and gyroscope were used for fall detection. In addition, embedded software has been applied on the microcontroller side to operate at low power so that the device can be used again in a short time without the need for battery replacement.
Keywords: accelerometer; düşme tespiti; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; gyroscope; ivmeölçer; jiroskop fall detection