İran sinemasında Auteur Kuram çerçevesinde Abbas Kiyarüstemi sinemasının incelenmesi - Sajjadi, Mahdi (My University, 2016)
İRAN SİNEMASINDA AUTEUR KURAM ÇERÇEVESİNDE ABBAS KİYARÜSTEMİ SİNEMASININ İNCELENMESİ Bu çalışmada, Auteur kuram, İran sineması, Kiyarüstemi’nin yaşadığı dönemleri, Kiyarüstemi’nin filmlerinin hakkında yazılar incelenip ve onun tüm filmleri birkaç defa izlendikten sonra tüm filmlerinde Öykü açısından (olay, eylem, karakter, çevresel özellikler), Söylem açısından (olay örgüsü, zaman, mekân, diyalog, oyunculuk tarzları), ve Sinemasal anlatım teknikleri açısından (aydınlatma, çekim ölçekleri, kamera hareketleri, kamera açıları, kurgu, ses ve müzik) benzerlikler ortaya çıkıyor. Kiyarüstemi’nin filmlerinde anlattığı öyküler ona özgüdür ve klasik anlatım biçimine hiç benzemez ve her filminde onları tekrarlar. Kiyarüstemi’nin kullandığı söylem ona özgüdür ve ana akım anlatım biçimine de hiç benzemez ve her filminde onları tekrarlar ve geliştirir. Kiyarüstemi İran İslam devrimi ya da İran-Irak savaşından etkilenmeden kendi dünya görüşünü sürdürebilen tek İranlı yönetmen diyebiliriz. Kiyarüsemi’nin sinemasını etkileyen ve ondan ilham alan tek şey İran yeni şiir biçimi olarak bilinir. İranlı yönetmen Abbas Kiyarüsemi’nin auteur kuram çerçevesinde onun filmlerinde tekrarlanan öğelerini belirleyip onun auteur yönetmen olduğunu ispatlarız. İran sanat filmlerinin özelliklerini göz önüne bulundurarak ve onları Kiyarüstemi’nin filmlerinyle kıyaslayınca çok yakın benzerlikler görülür ve Kiyarüstemi’den önce hiç kimse böyle bir görüşü olmadığı için ve Kiyarüstemi bu görüşünü hep sürdürdüğü için Kiyarüstemi İran sanat sinemasının babası olarak kabul edilmelidir. Auteur kuramı, İran sineması, Abbas Kiyarüstemi, İran sanat filmleri, İran yeni şiir biçimi.

WITHIN THE FRAMEWORK OF IRANIAN CINEMA AUTEUR ABBAS KIAROSTAMI FILM EXAMINING In this study, Auteur theory, Iranian cinema, the era that Abbas Kiarostami lived and about Kiarostami’s films written work has been read and after all his movies was watched several times, in all Kiraostami’s film in terms of story (event, action, character, environmental features), discourse (plot, time, place, dialogue, acting styles,) and Cinematic narrative techniques (lighting, scale of shots, camera movements, camera angles, editing, sound and music) a lots similarities is emerged. Stories told in Kiarostami’s films is unique for him and nothing like the classical expression and repeats them at every his movie. Discourse used in Kiarostami’s films is unique for him and nothing like the mainstream forms of expression and repeats them at every his movie and improve them. Kiarostami has not been affected from Iran’s Islamic revolution and Iran and Iraq war and we can say he is the only Iranian director who could sustain his worldview during those period of times. Iran new form of poetry is the only thing that affect Kiarostami’s cinema. We improve Iranian director Abbas Kiarostami is an auteur director within the framework of auteur theory due to elements repeated in his films. Abbas Kiarostami must be accepted father of Iranian art cinema, taking into consideration the characteristics of Iranian art films and comparison to Kiarostami’ films very close similarity is seen and before Kiyarüstemi nobody was at such a sight and Kiarostami always maintained this opinion. Auteur theory, Iranian cinema, Abbas Kiarostami, Iranian art films, Iran new form of poetry.
Keywords: Eleştiri ve yorum; İran; Sinema