İstanbul ilinde bazı özel yataklı tedavi kuruluşlarında rekabet stratejileri ve hasta memnuniyeti üzerine etkileri - Üstünoldu, Emine (My University, 2002)
Önümüzdeki yıllarda devletin sağlık politikasında yapacağı yeni düzenlemeler (hastanelerin özerkleştirilmesi, sağlık işletmesine dönüştürülmesi vb.), azalan destekleme politikaları, artan rekabet ve özel sektör tarafından yapılan ve giderek artan yeni girişimler, daha duyarlı tüketici ve hasta popülasyonu gibi unsurlarda meydana gelen değişiklikler, sağlık yöneticilerini rekabet stratejileri geliştirmeye yönelik çabalara itecektir. Bu araştırma kesitsel tipte bir araştırma olup İstanbul ilinde bazı yataklı özel tedavi kurumlarının rekabet stratejilerinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmış Temmuz 2000 - Aralık 2000 tarihleri arasında 20 ile 300 yatak kapasitesine sahip 121 hastaneden cevap alınan 86 hastane üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu aracılığıyla 121 hastanenin yöneticilerine (genel müdür, genel md. yrd., genel koordinatör, hastane md., başhekim) yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Cevap alınan toplam 86 hastaneden, her bir hastanenin izlemiş olduğu rekabet stratejisi belirlenmiş ve strateji grupları oluşturulmuştur. Buna göre hastanelerin %33.7'si farklılaşmada- odaklanma stratejisini, %33.7'si karma strateji, %17.4'ü arada kalmış hastaneler , %11.6'sı farklılaşma stratejisini, %2.3'ü odaklanma stratejisini, %1.2'si maliyet liderliği stratejisini izlemektedir. Bu araştırmada farklı rekabet stratejisi izleyen ve grupta en fazla hastane sayısına sahip olan farklılaşmada-odaklanma- 29 hastane, karma strateji- 29 ve arada kalmış-15 hastane içerisinden ve her gruptan iki hastane ve her bir hastaneden 25 poliklinik hastasına, toplam olarak da 6 hastaneden 150 hastaya, hasta memnuniyeti anketi yapılmış ve izlenen rekabet stratejisi ile hasta memnuniyeti karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda izlenen rekabet stratejisinin hasta memnuniyetini etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak işletmelerin kendi yapısal özelliklerine, rakiplerinin özelliklerine ve amaçlarına uygun bir rekabet stratejisi izlemeleri gerekmektedir. Başlık: İstanbul ilindeki bazı yataklı özel tedavi kuruluşlarında rekabet stratejileri ve hasta memnuniyeti üzerine etkileri.

New arrangements on health policies which are going to be done by the goverment (autonomous of hospitals, converting hospitals to health enterprises etc...), reduction of subvention policies, incresing of competition and newly enterprises by private sectors, changes in patient population and sensitive consumers will force health administrators to develop new competition strategies. This cross-sectional type research had been planned to evaluate competitive strategies of some private medical treatment institutions with bed in İstanbul. Research had been done with 121 hospitals which have 20-300 bed capacity, on July 2000-December 2000. But the results had been shaped with 86 hospitals which gave answers to questions. Data had been collected from poll forms which are prepared by the researcher. Questions had been asked to administrators of 121 hospitals with face to face interview method. At the end, the competitive strategies followed by hospitals had been determined and strategy groups were formed whit the help of answers which had been taken from 86 hospitals. According to this research, these are ratios of the strategies following by the hospitals; %33.7 differential focusing strategy, %33.7 mixed strategy, %17.4 undecided hospitals, %11.6 differentiation strategy, %2.3 focusing strategy, %1.2 cost leadership strategy. At the other hand, the pool of patient satisfaction had been done to compare the competitive strategies. This poll is done totally to 150 patients from 6 hospitals which are selected 2 from each hospitals of differential focusing strategy ( 29 hospitals), mixed strategy (29 hospitals) and undecided (15 hospitals), 25 policlinic patients had been chosen from each hospital. At the end of these comparisons, there had seen that satisfaction of patient is effected by competitive strategies of hospitals. As a result, hospitals should follow competitive strategies which must be suitable to their structural features aims and other rival hospital's features. Title: Competitive strategies of private hospitals in İstanbul and efects to patients satisfaction
Keywords: Hastaneler-Hizmet Pazarlaması; Müşteri Memnuniyeti