The Impact of The Locus of Control on The Organizational Silence - AGUN, HAZEL (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, bireysel düzeyde ele alınan kontrol odağı kavramı ile örgütsel davranış alanının bir kavramı olan çalışan sessizliği arasındaki bağlantı sağlayan temel mekanizmayı tanımlamaktır. Bu etkiyi test etmek amacıyla İstanbul / Türkiye’deki bir kamu bankasının Bilgi Teknolojileri bölümlerinde çalışan 201 katılımcı ile çevrimiçi bir anket gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Sosyal Bilimler programı için geliştirilmiş olan İstatistik Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, dış kontrol odağı, kabullenici sessizlik (β = .55, p = .000, F = 89.154) ve savunmacı sessizlik (β = .49, p = .000, F = 62.948) üzerinde anlamlı ve olumlu etkilere sahiptir. Böylece, bu çalışma için önerilen birinci ve ikinci hipotezler desteklenmiştir. Ayrıca, iç kontrol odağının prososyal sessizlik üzerinde önemli olumlu etkisi bulunmaktadır (β = .17, p = .000, F = 6.040). Bu bulgu da önerilen üçüncü hipotezi desteklemiştir. Bu nedenle, iç ve dış kontrol odağının işyerinde çalışanların sessizlik davranışının yordayıcıları arasında olması önerilmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, bireysel durumların örgütsel sessizliği ne ölçüde etkilediğini gösterdiği için değerlidir.

The purpose of this study is to define an underlying mechanism that provides a link between locus of control as an individual-level concept and employee silence as organizational behavior. To test this link, an online survey was conducted with 201 participants who work as Information Technology employees of public bank in Istanbul/Turkey. The data of the research were gathered by using Statistical Package for the Social Sciences program. According to the findings of the study, the external locus of control had significant positive impacts on acquiescent silence (β = .55, p = .000, F= 89.154) and defensive silence (β = .49, p = .000, F= 62.948). Thus, the first and second proposed hypotheses for this study were supported. Further, the internal locus of control had significant positive impacts on prosocial silence (β = .17, p = .000, F= 6.040). This finding also supported the proposed third hypothesis. Thereby, internal and external locus of control is suggested to be among predictors of employee silence behavior at workplace. In conclusion, this study has value as it shows what extent individual states impact on organizational silence.
Kontrol odağının örgütsel sessi̇zli̇k üzeri̇ndeki̇ etki̇si̇
Keywords: İç kontrol odağı; Dış kontrol odağı; Kabullenici sessizlik; Savunmacı sessizlik; Prososyal sessizlik; Internal locus of control; External locus of control; Acquiescent silence; Defensive silence; Prosocial silence.