Bir egzersiz programında aerobik ve kuvvet antrenmanının öncelikli kullanımının yağ yakımı üzerine etkisinin karşılaştırılması - Keleş, Aslı (My University, 2007)
Son araştırmalar aerobik ve kuvvet antrenman kombinasyonunun vücut yağ yakımı üzerindeki etkilere yoğunlaşmıştır. Bununla birlikte, uygulamada hangi yöntemin öncelikli olarak ele alınacağı önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı önce aerobik sonra kuvvet antrenman nce kuvvet daha sonra aerobik antrenman programının vücut kompozisyonları ve yağsız vücut kütlesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmak ve hangi yöntemin daha efektif olduğunu araştırmaktır.Çalışmaya yaş ortalaması 30 ve üzerindeki 30 gönüllü sedanter bayan katılmıştır. Katılımcılar rasgele yöntemle 15’er kişilik iki gruba ayrılmıştır (grup 1: kuvvet + aerobik antrenmanı, grup 2: aerobik + kuvvet antrenmanı).Haftalık (haftada üç oturum ve her oturum 60-65 dk.) antrenman programına dahil edildiler. Bir grup aerobik egzersiz öncesi kuvvet antrenmanı ile egzersiz programlarına başlarken (grup 1), diğer grup egzersiz programlarına kuvvet antrenmanı öncesi aerobik egzersizle başlamıştır (grup 2).Katılımcıların dinlenik kalp atım oranı, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, vücut yağ kilosu, yağsız vücut kütlesi, bel/ kalça oranı, sağ kol/ sol kol, sağ uyluk/ sol uyluk, sağ kalf/ sol kalf değerleri analiz edilmiştir. Bağımlı değişkenlere ait ölçümler çalışmanın başlangıcında, 6. Haftada, 12. haftada ve çalışmanın sonunda yapılmıştır.Çalışmada, tekrarlı ölçümlerdeki farklılıkları analiz etmek için tekrarlı ölçümler varyans analizi kullanılmıştır (repeated measures ANOVA).Sonuçlar, her iki antrenman yönteminin bağımlı değişkenlerimizin tamamı üzerinde etkili olduğunu (p<0.05), etkiler açısından bel/ kalça oranı ve sağ kalf/ sol kalf dışında birbirinden farklı olmadığını göstermiştir (p>0.05). Bir başka deyişle her iki yöntemin de farklı sırada uygulanışı, birini diğerine üstün kılmamakla birlikte, yaptıkları etkilerin ortalamaları açısından, önce kuvvet antrenmanı sonra aerobik antrenmanı yapanlardaki değerlerde daha fazla etkileşimler olduğu görülmüştür.Sonuçlar derinlemesine tartışılıp yorumlanmıştır.

THE EFFECTS OF THE PRİORİTY IN THE AEROBIC TRAINING AND STRENGTH TRAINING COMBİNATİON FOR BURNING FAT IN A WORKOUT Recently researches have been focusing on effects of aerobic training and strength training combination for burning fat. However, choosing which method is the priority is becoming more and more important.The purpose of this study is to compare the effects of aerobic plus strength training or strength plus aerobic training programs on body compositions and fat burning, then search which method is more effective.Subjects of the study composed of 30 voluntary sedentary females mean age 30 and older. The subjects were randomly separated into two groups and each group was composed of 15 voluntary sedentary females (we called this group, as group 1, strength training plus aerobic training and we called the other group, as group 2, aerobic training plus strength training).The subjects performed a training programme totaling 18 weeks with three sessions per week and each session lasted 60 – 65 minutes. One group started their exercise programme with strength training before aerobic training (group 1) while the other group started their exercise programme with aerobic training before strength training (group 2).We analyzed that in resting heart rate, body weight, BMI, body fat percent, body fat weight, lean body mass, waist and hip ratios, femure, calf and bicep measurements of the subjects. Measurements refer to dependent variables were conducted at the start of the intervention, the 6th week, the 12th week, and in the end of the intervention.In this study, we used the repetitive measurements variance analysis method which is used to analyze the differences in the repetitive measurements (repeated measures ANOVA). The results indicated that there was a significant effect on all dependent variables of both training methods (p<0.05), there was no difference between training methods except waist and hip ratios, and calf on both groups. In other words, even though their order of practice does not make one method superior to the other; it has been observed that, with regard to the their average effects, there have been more interaction in values of people who first practice strength training and afterwards aerobic training. Results were further discussed and elaborated.
Keywords: Aerobik Antrenman; Kuvvet Antrenmanı; Yağsız Vücut Kütlesi