Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’deki siyasi partilerin tutumları: (Milli Nizam Partisi’nden Adalet ve Kalkınma Partisi’ne) - Kaçar, B. Zahide (My University, 2004)
Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) 1957 Roma Antlaşması ile kurulmuştur. Türkiye 31 Temmuz 1959 yılında AET'ye üyelik için başvuruda bulunmuştur. Aradan 45 yıl geçmesine rağmen, Türkiye adaylığa kabul edilmemiş, en son Aralık 2002 Helsinki Zirvesi'nde ancak aday adaylığı statüsü verilmiştir. Türkiye'deki siyasal oluşumlar içerisinde AB'ye olumlu yaklaşanlar olduğu gibi, bu konuda olumsuz bakış açısına sahip olanlar da vardır. Milli Görüş çizgisi olarak adlandırılan bu partilerden MNP, MSP ve RP AB'ye olumsuz yaklaşmışlardır. Bunun sebepleri arasında,AB'nin bir Hıristiyan kulübü olarak görülmesi ve Türkiye'nin ekonomik, kültürel vb. alanlarda zarar göreceği düşüncesi sayılabilir. FP ve SP'de ise, bir değişim görülmektedir. Bunda RP'nin kapatılması, 28 Şubat süreci ve AB'nin kendi tanımını değiştirmesinin önemli bir rolü olduğu söylenebilir. Milli Görüş içerisinde kendilerini yenilikçi Kanat olarak adlandıran ve daha sonra AKP ismi ile siyasi arenaya çıkan bu oluşum, başından beri AB'ye olumlu yaklaşmaktadır. 3 Kasım seçimlerinde iktidar olan AKP, AB'yi gerçekleştirilmesi gerekli en önemli dış politika hedefleri arasında görmektedir. Türkiye'nin Müslüman kimliği hakkında ilk dönem AB üye ülkelerinin yetkililerinin menfi bir kanaate sahip oldukları söylenebilir. Son dönemde ise Birlik içerisinde çok kültürlü, çok uluslu ve çok dinli bir yapının oluşturulmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Name and Surname: B. Zahide Kaçar Field: Theology Programme: Sociology of Religion Supervisor: Professor Zeki Arslantürk Degree Awarded and Date: Master - June 2004 European Union, National Vision

THE APPROACHES OF THE POLITICAL PARTIES OF TURKEY TOWARDS EUROPEAN UNION (FROM NATIONAL ORDER PARTY TO JUSTICE AND DEVELOPMENT PARTY) European Economic Community (EEC) was established in 1957 when the Treaty of Rome was signed. Turkey has applied for membership to EEC in 1959. Since then Turkey has not been allowed for membership. In December 2002 it was, however, given the status of candidacy for membership. In Turkey, there are those who are in favor of European Union (the new name of EEC), but also those against EU. Among them is the ideology named as Milli Gorus (National Vision or Front) and its offsets in politics, namely the parties of Milli Nizam Partisi (National Order Party), Milli Selamet Partisi (National Salvation Party), and Refah Partisi (Welfare Party). One of the main reasons for their opposition is their assumption that EU is a Christian Club, and that EU membership will incur loses for Turkey in realms of economy, culture and etc. This policy of National Vision (Milli Gorus), however, started to change with its later offsets, namely the Fazilet Partisi (Virtue Party) and Saadet Partisi (Happiness Party). This pattern of change may be caused by the process of 28 February 1997, and also by the new policies of EU in introducing itself to Turkey. Adalet ve Kalkınma Partisi (Justice and Development Party), which is regarded as the final party in the line of Milli Gorus is now surprisingly endeavors to make Turkey's dream of EU membership come true.
Keywords: Kurumlar; Siyasal kurumlar; Siyasi partiler; Toplum bilimleri