Adli arama - Baki, Yunus (My University, 2007)
ADLİ ARAMA Ceza muhakemesi hukukunun yakalamadan sonra en çok uygulanan koruma tedbirlerinden birisi olan ve insan haklarıyla da çok yakın ilgisi bulunan “arama” ya uygulamada çok sık başvurulduğu bilinmektedir. Bu sebeple insan haklarının hiç bir şekilde ihlal edilmemesi, adaletin ve güvenliğin düzenli ve sürekli olarak sağlanması gerekmektedir. Bu çalışmamızın birinci bölümünde arama kavramı, adli aramanın hukuki niteliği, adli aramanın tarihçesi, adli aramaya hâkim olan ilkeler, uluslar arası belgelerde adli arama konuları işlenmiştir. İkinci bölümünde arama çeşitleri olarak adli arama ve önleme araması konuları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümünde arama koruma tedbirinin amacı ve şartları anlatılmıştır. Dördüncü bölümünde arama sayılmayan haller, gizli izlemenin “arama” olup olmadığı sorunu, olay yeri inceleme konuları anlatılmıştır. Beşinci bölümünde aramanın icrası ana başlığı altında arama yapabilecek kişiler, aramaya maruz kalacak kişiye bilgi verilmesi, aramada hazır bulunabilecek kişiler, arama ( işlem ) tanıkları, aramada avukat yardımından yararlanabilme, aramanın inzibatı ve zor kullanma yetkisi, arama sırasında ele geçen kişi ve deliller hakkında yapılacak işlemler, arama sırasında ele geçen eşya ve kâğıt hakkında yapılacak işlemler, tesadüfen ele geçen deliller hakkında yapılacak işlemler konuları üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde aramanın sona ermesi ana başlığı altında arama tutanağı ve içeriği, arama sonunda verilecek belge, aramada elde edilen belge ve kâğıtları inceleme yetkisi konuları anlatılmıştır. Yedinci bölümde ceza muhakemesi ve ceza hukuku bakımından hukuka aykırı arama, hukuki denetim, tazminat konuları üzerinde durulmuştur.

JUDICIAL SEARCHING It is known that searching which is one of the protection precautions that are applied the most after catching criminal judgment law and which has a close connection with human rights is appealed to in practice very often. Therefore human rights mustn’t be violated in no way and justice and safety must be obtained regularly and continuously. In the first part of this study, judicial searching –as a concept- , legal quality of it , the history of it , the principals of it , subjects of judicial searching in international documents are being discussed. In the second part, the types of searching –judicial searching and prevention searching- are being discussed. In the third part, the aims and the conditions of preventive measures of searching are being stated. In the fourth part, some situations which are not searching in fact, the question of ‘secret pursuing’ – is it searching or not? - The inspection of the place of event are being stated. In the fifth part, under the main and basic title of execution of searching they mentioned about the people who can search, giving information to the person who will be under searching, witnesses in the searching, being able to get help from the lawyer while searching is happening, the discipline of searching and the power of using force, the processes that will be made about the witnesses and clues which were obtained during the searching, the procedures will be followed about the goods and papers which were held in the searching and the procedures will be followed about the evidences which were held randomly.In the sixth part, searching report and its content, the report which will be given at the and of the searching, the report gained from the searching and the license / authority to examine the papers are described under the title of ‘The End of the Searching.’ In the seventh part, searching which is contrary to law with regard to criminal trial and criminal law, legal control and compensation points are mentioned.
Keywords: Arama_Hukuk; Hukuk; Kamu Hukuku